Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Sfantul Constantin Brancoveanu si brasovenii

Mai multe poze

Sfantul Constantin Brancoveanu si brasovenii
25,04 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

Sfantul Constantin Brancoveanu si brasovenii, de Dr. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului - carti istorie Libraria Bizantina

 

Multe si vrednice de auzit lucruri sunt de faptele ce s-au intamplat in zilele domniei lui Constantin Voda Brancoveanu, care ma voi nevoi a le scrie cat voi putea.


(Stolnicul Constantin Cantacuzino – Istoria Tarii Romanesti)


Multimea documentelor emise sub pecetea lui Constantin Brancoveanu si pentru el (peste 13000), precum si bogatul epos popular, ne ofera imaginea unui voievod deosebit de activ, nevoit sa tina 26 de ani domnia deasupra unor framantari politice, sociale si religioase si mai ales sa pastreze balanta unui echilibru intre cele doua imperii: turc si austriac, aflate cu puternice implicatii in soarta si destinul tarii, incluzand in palmaresul lor numeroase marturii privitoare la relatiile voievodului Constantin Brancoveanu cu Scheii Brasovului, care se inscriu in indelungatul sir al relatiilor pe care voievozii din Moldova si Muntenia le-au avut cu romanii ortodocsi de pe meleagurile Brasovului.


Neamul Brancovenilor incepe de pe vremea lui Mihai Viteazul, impunandu-se prin reprezentantii lui in Divanul tarii, dar si in viata economica. Bunicul dinspre tata, Preda Brancoveanu (fiul lui David din Brancoveni) postelnicul din vremea lui Matei Basarab (fiind casatorit cu nepoata de sora a lui Matei Basarab) si mare logofat in vremea lui Constantin Serban, era foarte bogat, stapanind vreo 200 de sate, 18.000 iepe, 5000 de boi, 4000 de porci, 300 stupi si 1500 robi tigani, incat cunoscutul calator Paul din Alep marturisea ca fusese ,,foarte bogat si fara de pereche in aceasta (tara), ca si in orice alta tara”.

Ctitorise si Manastirea Dintr-un Lemn cu hramul ,,Nasterea Maicii Domnului” (1634-1635) si Manastirea Brancoveni (refacuta in 1633), fiind si ctitor la Manastirea Gura Motrului cu hramul ,,Cuvioasa Parascheva”, zugravita ulterior (1705) de Constantin Brancoveanu. . Tatal sau, Papa Brancoveanu, nu mai putin bogat, ajunge si el postelnic si prin casatoria cu Stanca, fiica postelnicului Constantin Cantacuzino (ginerele lui Radu Serban, inrudit cu Mihai Viteazul), devine si el foarte bogat. Intr-un manuscris al Liturghierului, aflat azi in Arhiva Academiei de Stiinta din Belgrad, scris de Radu Sarbu in Tara Romaneasca pe la 1654, este zugravit in doua imagini diferite Preda Brancoveanu cu familia sa. Avea doar un an Constantin Brancoveanu, cand tatal sau, in februarie 1555, in timpul rascoalei seimenilor si dorobantilor, ridicati impotriva domniei, este omorat in casele sale din dealul Mitropoliei, fiind socotit complotist. Viitorul domn avea sa fie crescut de mama sa si bunica dupa tata Pauna Greceanu si mai ales de unchiul Constantin Cantacuzino, caruia i se adresa cu apelativul ,,tata”.

Copilarind la Bucuresti, in casele parintesti aproape de curtea domneasca, invata carte greceasca si latineasca. Murindu-i si cel de al doilea frate Barbu in 1674, Constantin Brancoveanu devine singur mostenitor al bogatei sale familii si casatorindu-se cu nepoata lui Antonie Voda din Popesti, adauga mult averii sale. In timpul domniei unchiului sau Serban Cantacuzino, Brancoveanu devine ,,vftori postelnic” (al doilea postelnic) la 20 de ani (1674) si ,,vftori logofat”, dupa doi ani in timpul domniei lui Duca Voda, mare aga (comandant al trupelor de darabani si seimeni si raspunzator de paza capitalei) la numai 25 de ani in timpul domniei unchiului sau Serban Cantacuzino, ajungand apoi ispravnic de scaun, mare postelnic si in 1682 mare spatar (cu functii militare ca acelea de general, sef al politiei si ministru al apararii nationale din timpurile moderne). In numele voievodului Serban Cantacuzino, Brancoveanu este trimis la curtea printului Mihai Apafi in Transilvania, la imparatul austriac si la tarul Rusiei, ca diplomat al voievodului.


Aceste antecedente biografice au generat unanimitatea alegerii lui ca domn din partea boierilor tarii, dupa cum spune si cronica: ,,Si facura socoteala ca Constantin logofatul Brancoveanu este de neam de al lui Matei voda si are si alte bunatati, blandeti si altele; sa-l ridice pre dansul domn, ca si om este in varsta de va putea chivernisi domnia cum sa cade, in vreme ce este tara ocolita de osti si de primejdii...Si alesera pe Constantin logofatul Brancoveanu sa le fie domn si sa ridicara cu totii din curtea domneasca si mersera la Mitropolie, unde este obiceiul a sa pune domnii si indata ce au sosit acolo...zisera cu totii: Logofete, noi cu totii pohtim sa ne fii domn! El zise: Dar ce as vrea eu cu domnia, de vreme ce ca un domn sant la casa mea, nu-mi trebuieste sa fiu! Iar ei zisera: Ne rugam, nu lasa tara sa intre alti oameni sau raii sau nebuni sa o strice, ci fii! Si-l luara de maini si-l impingeau de spate...” .

Descriere

Autor: Dr. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului

Traducere: --

Editura: Andreiana

An aparitie: 2014

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 978-606-8602-01-1

SUGESTII