Secolul meu. Confesiunile unui intelectual european. Convorbiri cu Czesław Miłosz
de Aleksander Wat, Czeslaw Milosz
(0 opinii)
Cod produs: C833

76,10 lei

Secolul meu. Confesiunile unui intelectual european. Convorbiri cu Czesław Miłosz, de Aleksander Wat, Czeslaw Milosz - carti memorialistica Libraria BizantinaExista un tip de lucru care iese...
citeste mai mult

Cantitate:

Secolul meu. Confesiunile unui intelectual european. Convorbiri cu Czesław Miłosz, de Aleksander Wat, Czeslaw Milosz - carti memorialistica Libraria Bizantina

Exista un tip de lucru care iese din tine numai daca ai in fata interlocutorul potrivit. E cineva pe care il pretuiesti, uneori il iubesti, dar intotdeauna ai sentimentul ca cel din fata stie despre ce e vorba. A sti despre ce este vorba nu inseamna a sti amanuntele pe care tu le spui, detaliile. Nu. Inseamna sa se situeze cu tine in aceeasi barca. Sa existe o solidaritate de instincte morale, o solidaritate de lume, de viziune asupra lumii… in care te instalezi tu care vorbesti, el care te-asculta ca-ntr-o imbratisare.

Cartea asta este consecinta unei imbratisari morale si intelectuale intre doua spirite formidabile: Czeslaw Milosz, poet mare si Aleksander Wat, poet mare. Ce-i interesant insa este ca nici unul nici celalalt nu sunt amintiti pentru poezia lor. Milosz este pentru cartea lui, geniala, Gandirea captiva, iar Wat pentru aceasta carte, Secolul meu. Confesiunile unui intelectual european.

- Horia-Roman Patapievici 

„Carte a sfasierilor tragice si a iluziilor pierdute, a prieteniilor fierbinti si a despartirilor definitive, a utopiilor naucitoare si a credintelor sfaramate, Secolul meu face parte din acel inestimabil tezaur al adevarului despre un secol devastat de naluci ideologice cu efecte catastrofale. O asez alaturi de marturisirile unor Panait Istrati, Arthur Koestler, Aleksandr Soljenitin, Varlam Salamov, Margarete Buber-Neumann, Whittaker Chambers si Ignazio Silone. Comunismul a urmarit distrugerea omului interior, spune Wat. In cazul sau, esecul acestui proiect a fost total. Omul interior a invins.“ (Vladimir TISMANEANU)

„Publicata la cativa ani dupa moartea lui Wat, aceasta remarcabila transcriere a memoriilor sale inregistrate inflacareaza imaginatia. Asemenea lui Dostoievski si Soljenitin, Wat isi evoca viata de detinut politic cu o precizie dureroasa, impletindu-si amintirile cu portrete pline de compasiune sau comice ale tovarasilor sai de detentie si ale gardienilor. Dar geniul lui Wat se afla dincolo de evocarea remarcabila a locurilor si de portrete... Adevarata sa forta iese la iveala prin implicatiile politice si spirituale ale peregrinarilor lui prin treisprezece inchisori poloneze si rusesti in anii ‘30 si ‘40. Wat incepe prin a fi comunist si evreu si sfarseste ca anticomunist si crestin care continua sa-si afirme evreitatea. Mai presus de toate, el isi apara viata interioara...“ (Library Journal)

„Ca document al unui martor istoric, Secolul meu este o lucrare extraordinara. Dar, mai mult decat atat, este o capodopera a genului autobiografic. Vocea lui Wat este irezistibila, si el isi spune povestea cu o asemenea rigoare si inteligenta, cu o asemenea caldura umana coplesitoare, incat cuvintele lui te schimba pentru totdeauna... Este o realizare magnifica, una dintre cele mai miscatoare si puternice carti pe care le-am citit vreodata.“ (Paul AUSTER)

„Un poet polonez isi povestea viata altui poet polonez, mai tanar cu o generatie... Aveam sentimentul ca se naste o inregistrare cu dubla semnificatie: oferea informatii despre comportamentul intelectualilor din secolul XX, paralizati si pietrificati de imaginea comunismului, care era pentru ei ca un cap al Meduzei; si era un adaos indispensabil de acum inainte pentru orice manual de literatura polona consacrat secolului nostru... Este o imagine panoramica dinamica, cu o actiune ce se desfasoara pe diferite latitudini geografice, de la Paris... pana la poalele Pamirului.“ (Czesław MILOSZ)

 

Autor:
Aleksander Wat, Czeslaw Milosz
Editura:
Humanitas
An aparitie:
2014
Limba:
Romana
Cod:
978-973-50-4362-9

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie