Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Scrieri si epistole hristologice si duhovnicesti

Mai multe poze

Scrieri si epistole hristologice si duhovnicesti
51,05 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

Scrieri si epistole hristologice si duhovnicesti, de Sfantul Maxim Marturisitorul - carti Sfintii Parinti Libraria Bizantina

 

Volumul de fața reuneste mai multe texte de mici dimensiuni si epistole ale Sfantului Maxim Marturisitorul (de la a carui adormire se implinesc 1350 de ani), scrieri cu un conținut variat, dar cu un accent vizibil pus asupra temei hristologice. Acestea ne reveleaza o personalitate profund implicata in disputele hristologice, ajunse la un apogeu polemic spre sfarsitul primei jumatați a secolului al VII-lea, dar si o minte capabila de cele mai subtile distincții conceptuale, in cadrul carora sunt valorizate creator toate produsele logicii antice. 

Discursul hristologic al Sfantului Maxim nu poate fi redus insa nici la polemica, nici la silogistica, ci in integralitatea acestuia trebuie intrezarita insuflarea harului Sfantului Duh, dobandit prin nevoința si prin vederea duhovniceasca a rațiunilor lucrurilor si ale lumii. Problemele care framantau lumea crestina din acea epoca sunt, asa cum se stie, cele legate de apariția ereziilor monofizita, monotelita si monoenergista, care, prin sprijinul imperial de care se bucurau, puteau agresa cu aroganța ortodoxia Bisericii. 

Hristologia dezvoltata de Sfantul Maxim analizeaza punctual aspectele teologice care decurg din actul asumarii firii omenesti de Dumnezeu Cuvantul, in care firea omeneasca nu sufera nicio alterare. Este cu totul admirabila „antropologia” complementara pe care sfantul autor o pune in lucrare in context hristologic, pledand cu tarie nu numai pentru pastrarea firii omenesti dupa intrupare, ci si a deplinei voințe si lucrari ale acesteia in Hristos. Vigurosul discurs antropologic al Sfantului Maxim nu este astfel deloc intamplator, nici superfluu in context, ci are rolul esențial de a dovedi realitatea definitiva a unirii firii omenesti si a celei dumnezeiesti in Persoana lui Hristos, fara vreo contopire. Acest demers teologic era orientat impotriva concepțiilor eretice enunțate mai sus, care, fara excepție, direct sau indirect, susțineau o dizolvare a omenescului in firea dumnezeiasca a Cuvantului, punand in mod implicit sub semnul intrebarii atat realitatea Persoanei lui Hristos, cat si a mantuirii oamenilor in El. 

Fiecare scriere din acest volum este o marturie nuanțata asupra disputei hristologice la care Sfantul Maxim a participat activ, precizand in formule limpezi invațatura ortodoxa a Bisericii. De mare ajutor pentru o ințelegere deplina si corecta a scrierilor sale sunt si vastele note explicative ale Parintelui Profesor Dumitru Staniloae, care, de altfel, semneaza si inspirata traducere a textelor cuprinse in volumul de fața. 

In cunoscuta epistola Despre iubire, catre Ioan Cubicularul, este dezvoltata o viziune unica asupra dragostei, care, citandu-l pe autor, „aduna cele divizate” si prin care „nimeni nu este prin nimic desparțit de ceea ce este comun, ci fiecare este al fiecaruia si toți ai tuturor si mai degraba ai lui Dumnezeu decat unii ai altora”. Volumul se incheie cu relatarea unei dispute publice a Sfantului Maxim cu Patriarhul Pyrrhus al Constantinopolului, text in care sunt cuprinse in forma dinamica a dialogului toate temele majore ale scrierilor hristologice anterioare. 

Scrierile Sfantului Maxim Marturisitorul cuprinse in acest volum publicat de Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa ilustreaza profund un capitol hristologic de importanța majora in istoria si viața Bisericii Ortodoxe. Acest capitol fundamental al culturii teologice ortodoxe nu poate trece neobservat si nestudiat de cineva insetat de adevarata cunoastere, doritor de dreapta cugetare in spațiul celor cu putința a fi cunoscute, dar si in acela al celor mai presus de cugetare, cunoastere la care Biserica invita matern pe toți credinciosii ei, intrucat viața vesnica inseamna cunoasterea mantuitoare a lui Dumnezeu, singurul Dumnezeu adevarat, si a lui Iisus Hristos, Fiul Sau, trimis in lume spre mantuirea noastra (Ioan 17, 3).

Descriere

Autor: Sfantul Maxim Marturisitorul

Traducere: --

Editura: Institutul Biblic

An aparitie: 2012

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 978-973-616-183-4

SUGESTII