Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Pe urma pasilor Tai, Iisuse - Olga Greceanu

Mai multe poze

Pe urma pasilor Tai, Iisuse - Olga Greceanu
14,45 RON
Sau

Disponibilitate: In stoc

OLGA GRECEANU | PE URMA PASILOR TAI, IISUSE
EDITURA IDACO, 2008


Editie ingrijita de Iuliana MATEESCU


Extras din Prefata semnata de Editor


Cine mai stie cine a fost Olga Greceanu?
S-a nascut la 17 august 1890, la manastirea Namaiesti, si a plecat la Domnul in anul 1978, la 16 noiembrie. Probabil si-o mai amintesc putini artisti plasticib si critici de arta, doar cei de o anumita varsta.


In perioada dintre cele doua razboaie mondiale era insa unul dintre cele mai cunoscute nume ale artei plastice romanesti, alaturi de pictorite ca Cecilia Cutescu – Storck, sau sculptorite ca Milita Petrascu; mai putin stiuta a fost lucrarea ei misionara, dragostea ei pentru Iisus, pentru credinta ortodoxa.
Ca pictorita, Olga Greceanu a abordat genul cel mai dificil, dar si plin de raspundere al compozitiei monumentale, lasand astfel o opera originala.
Nenumaratele sale lucrari se disting prin atasamentul artistei pentru subiectele specific nationale, pictate cu maiestrie in forma traditionala a mesterilor nostri vechi. Nimic din gandul si simtirea artistei n-a fost strain sufletului romanesc. Aceasta rara insusire pe care putini artisti au avut-o, innobileaza arta sa., ce va ramane marturie a continuitatii picturii noastre romanesti.


Prin tot ce a pictat si a scris, Olga Greceanu si-a manifestat convingerea ca expresia suprema a artei plastice este pictura religioasa, insufletita de cele mai inalte idealuri.
In 1968 a primit titlul de “pictor autorizat al Patriarhiei”, categoria I, cu calificativul “foarte bine”, care-i acorda dreptul de a picta orice biserica. In acelasi an primeste si “Meritul Cultural”.


Va urma o lunga perioada de munca la frescele a cel putin 33 de biserici (lucrari consemnate in agendele pictoritei si in documentele Comisiei de pictura bisericeasca a Patriarhiei). Avea deja 78 de ani cand si-a asumat acest drum. La 80 de ani urca pe schela si dirija cu autoritate lucrul echipei.
Parintele Sofian Boghiu, staretul de atunci al Manastirii Antim, i-a fost apropiat colaborator si totodata povatuitor si sprijin sufletesc. Jurnalul Parintelui Sofian consemneaza, la 8 septembrie 1969: “Am slujit Sfanta Liturghie. Dupa amiaza a sosit fosta noastra bolnava, doamna Olga Greceanu. Este slabita inca, dar n-a avut rabdare sa ramana mai mult acasa. S-a apucat iar de lucru. Este numai neastampar si nerv. Are o uimitoare putere de vointa.”
La 2 martie 1970 Olga Greceanu noteaza in agenda: “Mi-a telefonat Parintele Sofian. Mi-a zis: “Buna dimineata” si pe urma: “atat”, fiindca i-am spus ca-mi place cand imi spune “atat””.

Descriere

Autor: Olga Greceanu

Traducere: --

Editura: Idaco

An aparitie: 2008

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 6212

SUGESTII