Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Parintele Arsenie Boca in arhivele Securitatii, vol. 2. Anchetele, Canalul si persecutia (Prislop, 1950-1959)

Mai multe poze

Parintele Arsenie Boca in arhivele Securitatii, vol. 2. Anchetele, Canalul si persecutia (Prislop, 1950-1959)
48,16 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

Parintele Arsenie Boca in arhivele Securitatii, vol. 2. Anchetele, Canalul si persecutia (Prislop, 1950-1959), opis de documente - carti memorii din inchisorile comuniste Libraria Bizantina

 

De data aceasta, din 1950, va trece intr-o alta etapa a vietii intru Hristos, mult mai cumplita. Nu vreau sa rapesc cititorilor curiozitatea (pentru ca nu pot spune bucuria) de a parcurge aceste pagini tulburatoare fara a face o mica trecere in revista, cronologica, a suferintelor Parintelui Arsenie Boca. Fara de care mormanul de documente ale acestui volum monumental nu poate fi inteles pe de-a-ntregul.


In 1949 Parintele Arsenie Boca este descris de autoritatile comuniste drept un “fanatic religios” care, “atribuindu-si rolul de facator de minuni, rapeste pretiosul timp al taranilor chiar de la munca campului cu marsavele lui minciuni, cu care duce in eroare acei tarani naivi”. Conform raportului facut de Biroul de Securitate Hateg si inaintat Serviciului Judetean Deva in 4 iulie 1950, Parintele Arsenie avea o “atitudine dusmanoasa fata de regim”, ii “instruia” pe calugarii din manasire sa defaime regimul, “in special fata de tineretul din jur”; primea diferite produse “pentru ca vindeca oamenii”; si-a “vandut” fotografia “cu suma de 200 de lei” si a adapostit “un calugar timp de 9 luni, care a fost condamnat la 7 ani temnita grea”, care, dupa descoperirea acestuia de catre organele de securitate, a fost incurajat “sa dispara”. In concluzie, sublocotenentul de securitate Uifalvi Alexandru propunea ca Parintele “sa fie incadrat in U.M. (Unitate de Munca, n.n.), fiind un dusman activ al regimului actual si clasei muncitoare”. Securitatea Bucuresti a intocmit si ea un referat in 2 iunie 1950, in care erau reluate toate informatiile stranse pana atunci de organele represive. Se reia - Doamne, a cata oara! - falsa idee si teorie ca Parintele “a facut parte din Miscarea Legionara” cand era la Sambata, ca a fost mutat la Prislop, ca este un “om sfant si ar face minuni”. In plus, ingrijorati, ofiterii de securitate notau ca: “se constata afluenta populatiei din ce in ce mai mare” care mergea la manastire si faptul ca Parintele duce “o propaganda mistica religioasa, in sensul ca ar dispune de puteri supraomenesti”.


In urma acestei stari de lucruri, la Prislop, “s-a creat o atmosfera asemanatoare cu aceea a lui Petrache Lupu, insa intr-o masura mai mica”. In final, ofiterul de Securitate propunea: “incadrarea de urgenta in U. M. (Unitate de Munca, n.n.) pe timp de doi ani a arhimandritului Boca Arsenie, staret al manastirii Prislop-Hunedoara. A se comunica CC al PMR ca s-au luat masurile necesare ca activitatea sus-numitului sa inceteze”. Evident, Comitetul Central al Partidului Muncitoresc Roman atata astepta. E de la sine inteles care a fost decizia… La 10 ianuarie 1951, printr-o adresa a Securitatii Sibiu, colonelul Gavril Birtas ordona arestarea Parintelui Boca. Acesta trebuia sa fie “inaintat (cu dosar individual tip” la Centrul de Triere al UM (Unitatii de Munca, n.n.), intrucat cel in cauza prin decizia MAI, nr. 150 din 14 octombrie 1950, a fost incadrat in U.M. (Unitate de Munca, n.n.) pe timp de 12 luni”. La 16 ianuarie 1951, Parintele Arsenie era inaintat centrului de triere al Unitatilor de Munca din comuna Tudor Vladimirescu, judetul Ilfov.


Motivele oficiale ale arestarii administrative a Parintelui Arsenie Boca au fost: “sus numitul inainte de 23 august a facut parte din Miscarea Legionara; dupa aceasta data, cu ocazia predicilor pe care le tinea in biserica a instigat populatia impotriva regimului democrat popular. De asemenea, mai rezulta ca in anul 1947 a gazduit la manastirea Prislop (sic!) pe legionarul Glatcov Grigore, care era urmarit de organele de stat. Pentru faptele enumerate mai sus a fost incadrat in CM (Colonie de Munca, n.n.) pe timp de 12 luni, conform deciziei MAI, nr. 150 din 14 octombrie 1950 si a fost pus in libertate la 19 martie 1952, prin expirarea pedepsei”.


Arestarea Parintelui Boca s-a produs in noaptea de 15-16 ianuarie 1951, orele 5 dimineata. Parintele Arsenie Boca a ajuns la Canal. Date despre aceasta perioada sunt extrem de putine, dupa cum afirma si istoricii George Enache si Adrian Nicolae Petcu, autorii singurului studiu cu pretentii academie despre Parintele Arsenie Boca: Parintele Arsenie Boca in atentia politiei politice , Ed. Partener, Galati, 2009.

Descriere

Autor: --

Traducere: --

Editura: Agnos

An aparitie: 2014

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 978-973-1941-18-9

SUGESTII