Parintele Arsenie Boca in arhivele Securitatii, vol. 1 (Sambata de Sus, 1943-1949)
(0 opinii)
Cod produs: C852

28,90 lei

Parintele Arsenie Boca in arhivele Securitatii, vol. 1 (Sambata de Sus, 1943-1949), opis de documente - carti memorii din inchisorii Libraria BizantinaAcest prim volum – din cele trei precon...
citeste mai mult

Cantitate:

Parintele Arsenie Boca in arhivele Securitatii, vol. 1 (Sambata de Sus, 1943-1949), opis de documente - carti memorii din inchisorii Libraria Bizantina

Acest prim volum – din cele trei preconizate – contine perioada 1943 si pana in 1949, adica pana cand intervine prima arestare, in 1950. Demn de mentionat este faptul ca Parintele Arsenie a suferit si in aceasta perioada. A fost arestat pentru prima oara la Ramnicu Valcea, pe 17 iulie 1945, dus la Bucuresti si eliberat pe 30 iulie 1945, pentru ca nu i s-a gasit nicio vina. Apoi a fost arestat in 14 mai 1948, pentru vina de a-i fi ajutat crestineste cu hrana pe luptatorii anticomunisti din Muntii Fagarasului. Atat pentru aceste banuieli, cat si datorita notorietatii sale printre credinciosii crestini, este schingiuit o luna si jumatate, silit sa dea repetate declaratiii, fiind apoi eliberat. 

George Enache sustine ca prima arestare a Parintelui Arsenie a avut loc in vara anului 1945 si ca totul a plecat de la excesul de zel al proaspatului ministru al Cultelor, Constantin Burducea, care, pentru a se face util guvernului Groza, promisese ca va curata Biserica de persoanele vinovate de participarea la crime de razboi si la dezastrul tarii.

O alta noutate editoriala o reprezinta faptul ca, pentru prima oara, au fost studiate toate dosarele Parintelui Arsenie Boca. Spunem toate, pentru ca doua dintre acestea au fost indosariate de Securitate sub numele de Boka Zian. De altfel, numele Parintelui Arsenie Boca se mai regaseste notat in Arhiva CNSAS nu doar ca Zian Boka, ci si ca Zian Valean sau Boca Valean Zian, lucru care a scapat numerosilor cercetatori.

Cele sase volume, plus cele conexe, care-l privesc pe Parintele Arsenie Boca, demonstreaza atentia pe care i-au dat-o autoritatile romane, fie ele antonesciene sau comuniste. De altfel, Parintele Arsenie Boca a fost urmarit de Securitate si pe patul de moarte. In perioada 1983-1989 a locuit la Sinaia. A facut unele deplasari scurte si discrete in tara. In aprilie 1989, fiind imobilizat de boala la pat, este vizitat ultima data de securisti, iar la 28 noiembrie trece in Biserica Biruitoare.

Va prezentam in premiera doua note informative, cu precizarea ca un raport asemanator – document olograf al ofiterului de Securitate care il si semneaza – a mai fost intocmit de acelasi ofiter de Securitate in data de 28 septembrie 1989, dupa ce Parintele Boca suferise un infarct. Securitatea te veghea pana la moarte!…

Informatorul Tamplaru Ion consemna, in nota informativa nr. 193, predata pe 4 iunie 1989 Securitatii orasului Sinaia: „Informez ca in zilele de 18-25 mai a fost la domiciliul meu Bocazian Valean, preot calugar pensionar, pictor bisericesc, pentru a desena modele de sculptura pe care eu le sculptez, lucrari ce urmeaza sa fie montate la casa construita la Sinaia prin asociere cu alte calugarite. Cu aceasta ocazie mi-a relatat ca are domiciliul stabil in Sinaia, strada Privighetorilor nr. 14. A mai precizat ca desi are domiciliul la Sinaia, unde de fapt si locuieste si isi petrece cea mai mare parte a timpului, primeste pensia de la Patriarhie, unde merge in mod periodic. Nu si-a mutat pensia la Sinaia, motivand ca el este foarte cunoscut ca pictor bisericesc si l-ar fi solicitat prea multi preoti pentru a le executa diferite lucrari de pictura, insa el nu mai doreste sa lucreze, fiind batran si bolnav.

Editura:
Agnos
An aparitie:
2013
Limba:
Romana
Cod:
978-973-1941-10-3

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie