Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Parabole biblice. Antologie si selectie de comentarii

Mai multe poze

Parabole biblice. Antologie si selectie de comentarii
12,00 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

Parabole biblice. Antologie si selectie de comentarii, Ion Buzasi si Maria-Daniela Panazan - Editura Reintregirea

 

Alaturi de invataturile directe, parabolele biblice sunt „cuvant si nutremant sufletesc”: „Nu numai cu paine traieste omul, ci cu tot cuvantul ce iese din gura lui Dumnezeu” (Matei, IV, 4). Sau asa cum spune Octavian Goga ele sunt un etern prilej de meditatie pentru innoire si inaltare spirituala a omului: vorbind despre taranii din satul sau natal, si resimtirea adanca a suferintelor Mantuitorului, in Saptamana Patimilor, arata ca „ei au fost la denii in fiecare seara, asupra lor s-au asternut psalmii cu plangerile patetice, sufletul lor a resimtit fiori de pe urma ornamentatiei grele de poezie orientala, parabolele din cele douasprezece Evanghelii i-au oprit in loc”.

Parabola este o specie literara inrudita cu fabula. Ele au in comun exprimarea alegorica; din ambele se desprinde o invatatura sau o morala. in fabula dupa povestirea alegorica, pusa de obicei pe seama animalelor, urmeaza morala, ca un fel de concluzie; la unii fabulisti, uneori ea e antepusa, constituind un fel de axioma, ce trebuie demonstrata. in parabola, morala sau invatatura trebuie explicate ascultatorilor sau desprinse de acesta. O dovada a inrudirii dintre cele doua specii literare – parabola si fabula – este faptul ca ele au un sinonim comun: pilda.

Parabola a fost larg utilizata in predicile Mantuitorului pentru ca avea cateva virtuti didactice, dintre care Mitropolitul Antonie Plamadeala remarca indeosebi usurinta cu care pot fi urmarite de catre ascultatori, caracterul lor accesibil si mnemotehnic, la care se pot adauga si altele: „se pot biciui usor pacatele (fara ca cei de fata sa fie atinsi direct); solicita gandirea mai mult decat invatatura directa, activand astfel procesele activitatii intelectuale, da posibilitatea de a feri unele adevaruri sfinte sau taine dumnezeiesti”.

Descriere

Autor: Ion Buzasi si Maria-Daniela Panazan

Traducere: --

Editura: Reintregirea

An aparitie: 2010

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 9786065090842

SUGESTII