• Pagini despre sufletul romanesc, Constantin Noica
    Pagini despre sufletul romanesc, Constantin Noica

    Pagini despre sufletul romanesc, Constantin Noica ...

Cod produs: C414

Pagini despre sufletul romanesc, Constantin Noica

Autor: Constantin Noica

CONSTANTIN NOICA | PAGINI DESPRE SUFLETUL ROMANESCHUMANITAS, 1992, 2014Extras din articolul SUFLET AGRAR SAU SUFLET PASTORAL? - Orizontul, 1944"Dar carturarul roman care a sustinut cu cea ma...

Pret: 21,19 lei

Cantitate:

CONSTANTIN NOICA | PAGINI DESPRE SUFLETUL ROMANESC

HUMANITAS, 1992, 2014

Extras din articolul SUFLET AGRAR SAU SUFLET PASTORAL? - Orizontul, 1944

"Dar carturarul roman care a sustinut cu cea mai mare hotarare caracterul pastoral al vietii noastre taranesti - cel putin in faza cand ea a fost cu adevarat creatoare - este Ovid Densusianu.De ce n-am avut inspiratie din viata de camp? intreaba Densusianu in Viata pastoreasca in poezia noastra populara. De ce ar fi atat de mult vorba de codru in poeziile populare romanesti daca ele ar fi de inspiratie plugareasca? De ce primavara si sentimentul naturii joaca un rol atat de mare, cand, pentru plugar, toamna e cu mult mai insermnata, caci atunci culege el roadele si atunci ii sunt date belsugul si odihna? Dorul, spune Densusianu, nu poate fi inteles decat ca nascandu-se in lumea pastorilor, unde singuratatea si despartirea sunt experientele cele mari. Iar faptul, incheie Densusianu, ca lirismul cantecelor noastre populare nu e numai contemplativ, static, ci si dinamic, ca fiind expresie a cutreierarii, nu poate tine decat iarasi de viata pastoreasca. Este in pastor deopotriva un indemn spre vis si unul spre fapta neobisnuita, care dau, parca, alta dimensiune unui suflet national. In orice caz, faptul ca ciobania si haiducia au fost asa des apropiate in creatia populara romaneasca deschide alta perspectiva decat cea sugerata de tipul agrarian." (p.38)

"Abel e cioban si Cain e plugar. Abel rataceste prin lume, si Cain framanta locul. Iar Cain ucide pe Abel. Intotdeauna Cain ucide pe Abel. 

Ma gandesc, de pilda, la cele doua suflete romanesti: sufletul pastoral si cel agrar. Tot ce e nostalgic si sete de zari noi tine de sufletul pastorului. dar a trecut peste el sufletul statator al plugarului, si l-a pustiit; are sa-l pustiasca. Suntem tara lui Cain in care Abel n-a murit inca de tot. Dar va veni pedeapsa lui Dumnezeu - masina - si-i va matura pe amandoi, pentru ca neamul lor sa creasca biblic, dincolo de zarile tarii." (p.40)

Autor:
Constantin Noica
Editura:
Humanitas
An aparitie:
2014
Limba:
Romana
Cod:
978-973-50-4470-1

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating: min           max
Continua