Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Origen si Celsus

Mai multe poze

Origen si Celsus
7,22 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

Origen si Celsus, de Mitropolit Nicolae Corneanu - carti teologie si spiritualitate Libraria Bizantina

 

Multe nu stim despre Celsus. Nici Origen nu ofera date precise. Din cele notate in scrierea sa, rezulta ca, la data alcatuirii acesteia, Celsus murise deja. Ca ar fi un oarecare Celsus care a trait pe timpul imparatului Nero (54-68) sau ca e altul, care a trait in vremea imparatului Adrian (117-138), nu se precizeaza. Din care scoala filosofica a facut parte, iarasi nu prea stie Origen. Il numeste de multe ori epicurean, pentru ca tot de atatea ori sa-l prezinte ca platonician. Tot el se intraba insa daca pana la urma nu e vorba de doua persoane diferite.

Acel Celsus la care se refera Origen a compus mai multe lucrari, dintre care cea mai importanta este Cuvant adevarat. Afara de aceasta, a mai scris un tratat impotriva magiei si a magicienilor, alte doua tratate contra crestinilor si, posibil, o carte in care arata „cum trebuie sa traiasca cei care voiesc sau pot sa urmeze preceptele sale”. Toate lucrarile acestea s-au pierdut si, desigur, nu ne-ar fi ramas nimic de la autorul lor daca Origen n-ar fi acceptat indemnul unui prieten al sau de a combate prima lucrare amintita, si anume Cuvantul adevarat, din care  citeaza fragmente intregi. Cu ajutorul fragmentelor respective se poate reconstitui opera in ansamblul ei, iar pe aceasta baza, insasi viata si opiniile lui Celsus.

 

Autorul Cuvantului adevarat a fost un adversar neinduplecat al crestinismului, dar nu un fanatic. Potrivit unui comentator al sau, Celsus „este mai putin un dusman decat un adversar, care stie cateodata sa dea dreptate celui pe care il combate, care foloseste deseori ironia, dar se fereste, in general, de discursuri infumurate si de invective brutale, incapabile sa dovedeasca ceva, care cauta argumente si pretinde ca le afla, dar nu voieste sa triumfe prin violenta, prefera sa gaseasca caile concilierii, un modus vivendi acceptabil si temelia unui tratat de pace intre cele doua mentalitati”. Asemenea aprecieri sunt in concordanta cu opinia lui Origen insusi, deoarece el afirma ca Celsus „da dovada de oarecare moderatie”. Critica lui Celsus este ingenioasa si savanta. Asa se face ca tot ce vor spune dupa el diferiti adversari ai crestinismului nu va insemna un lucru nou. Tocmai aceasta eruditie explica insa, se pare, redusa lui popularitate. Afara de Tertulian, care lasa impresia ca l-a citit, restul contemporanilor sai, pana la Origen, il ignora. In cele din urma, probabil ca insusi Origen n-ar fi aflat nimic despre el daca o simpla intamplare nu l-ar fi condus la citirea si combaterea faimosului Cuvant adevarat .

Descriere

Autor: Mitropolit Nicolae Corneanu

Traducere: --

Editura: Anastasia

An aparitie: --

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 876

SUGESTII