Omilii inedite. Doua cuvinte despre botez
de Sf. Vasile cel Mare
(0 opinii)
Cod produs: CTP-1829

37,57 lei

Omilii inedite. Doua cuvinte despre botez, Sf. Vasile cel Mare - editura Doxologia Traducere din limba greaca veche de Ierom. Lavrentie Carp Studiu introductiv Teologia capadociana a avut ca... citeste mai mult

Cantitate:

Omilii inedite. Doua cuvinte despre botez, Sf. Vasile cel Mare - editura Doxologia Traducere din limba greaca veche de Ierom. Lavrentie Carp

Studiu introductiv Teologia capadociana a avut ca punct de plecare contribuţia decisiva a Sfantului Vasile cel Mare, continuat de cei doi Grigorie, Teologul si fratele sau, Episcopul de Nyssa. Efortul lor a fost incununat de un succes pastoral in aşa masura incat Capadocia a ajuns farul calauzitor al Bisericii din veacul al patrulea, eclipsand Egiptul Sfantului Atanasie şi al marilor Parinţi de acolo pentru o vreme, cel puţin pana la Sfantul Chiril. Sfantul Vasile, ca cel care a dat tonul, nu si-a lasat amprenta doar asupra organizarii bisericeşti, ci, de asemenea, a extins credinţa si ravna sa, prin intermediul peniţei, peste hotarele patriei, dar şi peste veacuri.

Aşa incat se poate spune, pe buna dreptate, ca receptarea personalitaţii sale s-a datorat in mare masura faptului ca a fost pentru Biserica un stalp intocmai cu Apostolii. Lucrarile vasiliene autentice au fost traduse in numeroase limbi şi au constituit repere in randul teologilor sau simplilor credincioşi pentru o inţelegere mai intima a creştinismului pe mai multe planuri: dogmatic, liturgic, ascetic, exegetic. Ele au fost traduse si in limba romana si au cunoscut o circulatie larga atat in vechime, cat si in perioada moderna. Totusi este surprinzator ca mai exista si o seama de opere vasiliene care nu au fost valorizate inca in spatiul romanesc.

Lucrul acesta este cu atat mai neasteptat, cu cat descoperim ca exista manuscrise uitate prin biblioteci, datand din secolele IX-XIX, ce contin lucrari inedite ale Parintelui capadocian. Prin vechimea si multitudinea lor, textele atesta faptul ca erau larg cunoscute si raspandite in Biserica. Dar, ca si in cazul altor Parinti ai Bisericii, autenticitatea multor scrieri vasiliene a fost pusa sub semnul intrebarii. In functie de receptarea de care a avut parte, opera Sfantului Vasile cel Mare poate fi impartita in trei categorii: 1. lucrari autentice si bine cunoscute, 2. neautentice sau indoielnice – mai putin luate in consideratie, dar care au vazut totusi lumina tiparului – si 3. necunoscute , ramase in manuscrise, stiute doar dupa titlu. Interesul cel mai mare pentru cercetare ar trebui sa fie generat de cele din a doua categorie care, in pofida faptului ca ridica probleme de autenticitate, raman totusi de tradus.

Chiar daca liniile generale ale teologiei vasiliene pot fi conturate plecand de la operele considerate autentice si traduse deja, credem ca nici cele indoielnice nu trebuie abandonate, ele putand descoperi cititorului nuante teologice nebanuite. Existenta unor lucrari care au ramas neexplorate si se pastreaza inca in manuscrise ne-ar putea duce cu gandul la o noua impartire: importante (aici pot fi incluse scrierile indoielnice care au fost editate si tiparite) si neimportante (cele ramase in manuscris [1] ). In plus, nepublicarea acestora din urma ar putea denota fie faptul ca ele nu au prezentat un interes real pentru cercetatori, fie ca tratau teme mai putin atractive.

Sursa: www.edituradoxologia.ro

Autor:
Sf. Vasile cel Mare
Traducere:
Ierom. Lavrentie Carp
Editura:
Doxologia
An aparitie:
2012
Coperta:
Cartonata
Dimensiuni:
15 x 24 cm
Nr. pagini:
246
Limba:
Romana
Cod:
978-606-8278-90-2

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie