Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Mesajul eshatologic al spatiului liturgic crestin. Arhitectura si icoana in Moldova secolelor XV-XVI

Mai multe poze

Mesajul eshatologic al spatiului liturgic crestin. Arhitectura si icoana in Moldova secolelor XV-XVI
154,02 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

Mesajul eshatologic al spatiului liturgic crestin. Arhitectura si icoana in Moldova secolelor XV-XVI, de Pr. Gabriel Herea - albume Libraria Bizantina

 

„Mesajul eshatologic al spatiului liturgic crestin. Arhitectura sI icoana in Moldova secolelor XV-XVI”. Acesta este titlul unei lucrari deosebit de valoroase, de teologie si arta, deopotriva, structurata in 500 de pagini, avandu-l autor pe pr. Gabriel Herea, parohul bisericii ctitorite de Stefan cel Mare la Patrauti-Suceava . Publicata la Editura “Karl A. Romstorfer” a Muzeului Bucovinei, cartea parintelui Gabriel Herea a fost lansata recent la Muzeul National al Taranului Roman, cu invitati de seama, intre care Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, academicianul Razvan Theodorescu, prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, coordonatorul stiintific al lucrarii.

Volumul a primit numeroase aprecieri. Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal a accentuat asupra faptului ca persoanele care vor citi aceasta lucrare, ca si alte multe lucrari fundamentale dedicate picturii si semnificatiilor teologice, istorice, filosofice ale picturilor din spatiul romanesc medieval, vor constata ca aceasta teologie a icoanei s-a dezvoltat intr-o bogatie si intr-o profunzime cu totul exceptionala. “Este foarte interesant ca multi dintre autorii acestor picturi atat de valoroase, care sunt marturia geniului creator al poporului roman, au fost oameni simpli. Sigur ca au pictat multi artisti greci, insa multi dintre artistii celebrelor noastre fresce din Moldova, Tara Romaneasca, Transilvania sunt oameni proveniti din lumea satului, fapt ce ne releva o realitate care trebuie mereu amintita, cea privitoare la profunzimea culturii spirituale a taranilor analfabeti din secolele trecute.”

Pe de alta parte, academicianul Razvan Theodorescu, a subliniat ca “dintre toti autorii care s-au ocupat de raportul Liturghiei cu arta - o tema foarte cercetata in strainatate, mult mai putin cercetata la noi - este, o spun deschis, cel mai bun.”
Coordonatorul stiintific al lucrarii, prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, a mentionat ca a acceptat colaborarea cu parintele Gabriel Herea la nivel doctoral, constatand ca tema propusa este o noutate in literatura romaneasca. “Am putea spune ca parintele este un deschizator de drumuri si unul extrem de serios, extrem de aplicat, care, de fapt, isi pune in valoare cunostintele de teologie, de la care a plecat, si foarte solidele cunostinte de istoria artei, pe care le-a acumulat pe parcurs. Domnia sa a realizat o teza in care curg doua rauri: unul al artei sacre din Moldova- arhitectura sI pictura murala - sI unul al teologiei, pe care parintele o studiase sI I se dedicase. Este rezultatul unei munci de 4 ani, din ce in ce mai profunde. Parintele gasea noi surse sI isi punea in permanenta noi intrebari. Cartea este extrem de bogata in idei vazute printr-o prisma proprie, un lucru absolut merituos, un mod original de a interpreta fenomene, texte, spatiu sacru sI imagine sacra, ceea ce il determina pe cititor sa doreasca sa stie mai mult”, a spus doamna Sinigalia.

Parintele Gabriel Herea a marturisit ca, de fapt, cartea nu a fost un scop in sine, ci o cautare pe care nu a inceput-o voit, ci a fost ca o ascultare primita de la IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei sI Radautilor care, dupa ce i-a incredintat biserica-monument de la Patrauti, i-a sugerat ca ar fi bine sa  cerceteze pictura sfantului locas innegrita de fum. “Am ajuns preot la Patrauti, in 2003, am primit custodia unei biserici, nu stiam nimic atunci despre ea, si asta m-a durut. Nu intelegeam ce se intampla in interiorul bisericii din punct de vedere iconografic. Mai tarziu am aflat si mi-am dat seama ca si arhitectonic minunea e mare. Alegerea a venit in momentul in care a inceput sa se dea jos fumul de pe pictura”, iar scoaterea la lumina a picturii murale monumentale incepand cu Sf. Imparat Constantin cel Mare din Cavalcada Sfintei Cruci a fost ca un mesaj, o incurajare asupra sustinerii acestui demers. Parintele Herea spune ca nu se considera teoreticianul ideilor si tezelor din carte pentru structurarea careia a adunat piesele unui puzzle, pe care le-a asezat impreuna “astfel s-a aratat evidenta fortei culturale medievale, s-a aratat teologia si puterea trairii spirituale din Moldova medievala si s-a aratat ca lucrurile acestea nu s-au pierdut”.

Descriere

Autor: Pr. Gabriel Herea

Traducere: --

Editura: Karl A. Romstorfer

An aparitie: 2013

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 97860609332955

SUGESTII