Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Manuscrise slavo-romane din Moldova. Fondul Manastirii Dragomirna

Mai multe poze

Manuscrise slavo-romane din Moldova. Fondul Manastirii Dragomirna
48,16 RON
Sau

Disponibilitate: In stoc

Manuscrise slavo-romane din Moldova. Fondul Manastirii Dragomirna, autori Ioan Fufu si Victor Bratulescu - carti istorie-documentare Libraria Bizantina

 

Cum se stie, la Dragomirna, ctitorul ei principal in constiinta posteritatii, mitropolitul Atanasie Crinca, la inceputul secolului al XVII-lea, a pus bazele unui scriptoriu, care prin calitatea productiilor sale artistice si-a dobandit titulatura de adevarata scola de caligrafi si miniaturisti. Cele mai vechi manuscrise pastrate pana acum au insemnarile dedicatorii (ale mitropolitului Atanasie Crimca pentru manastirea Dragomirna), din anul 1609. Mai mult, intrucat biserica mare a manastirii este lipsita de pisanie, mult timp s-a considerat anul 1609 ca fiind si anul definitivarii zidirii ei. 

In bibliotecile de stat si manastiresti din Moldova se pastreaza aproape 650 de manuscrise slave. Cu exceptia unui numar redus de manuscrise in redactia sarba si rusa, toate celelalte manuscrise sunt in redactia medio-bulgara a slavei bisericesti. Dintre acestea din urma, cateva zeci de manuscrise datand din a doua jumatate a secolului am XVi-lea si mai ales din secolul al XVII-lea, sunt scrise intr-o redcatie ruso-medio-bulgara. Ele constituie dovada unei influente exercitata de literatura rusa asupra carturarilor moldoveni, influenta care a dat nastere la tendinta de a inlocui ortografia traditionala medio-bulgara cu ortografia redactiei ruse.

Descriere

Autor: Ioan Fufu, Victor Bratulescu

Traducere: --

Editura: Universitatii Alexandru Ioan Cuza Iasi

An aparitie: 2012

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 9789737037336

SUGESTII