Lettere copernicane/Scrisori copernicane
de Galileo Galilei
(0 opinii)
Cod produs: CFAS1-7366

30,83 lei

Adevarurile cucerite cu truda si convingere de Galilei in munca sa de om de stiinta liber s-au intors impotriva lui, fiindu-i imputate nu ca erori stiintifice, ci ca vini morale cu relevanta...
citeste mai mult

Cantitate:

Adevarurile cucerite cu truda si convingere de Galilei in munca sa de om de stiinta liber s-au intors impotriva lui, fiindu-i imputate nu ca erori stiintifice, ci ca vini morale cu relevanta penala.

Nefasta impreunare dintre puterea religioasa si cea politica isi arogase dreptul de a decide ceea ce nu putea in fapt decide, anume falsitatea in materie de credinta a ceea ce un om de stiinta gandeste, rational si coerent, ca este adevarat in materie de natura. Invinovatind moral o convingere privitoare la adevarul unei descoperiri stiintifice si al unor date verificate stiintific, se interzicea totodata, de frica, folosirea lor, dar si consecintele lor posibile si mai ales implicatiile lor religioase si politice.

Iar in incercarea sa extrema de a evita acele posibile implicatii, Inchizitia a decis sa-i interzica lui Galilei de a mai crede in acele date, si de aceea i-a impus, cum in anume locuri si timpuri li s-a mai impus si li se mai impune inca oamnilor de stiinta, sa nu accepte ca fiind adevarat ceea ce el considera ca este adevarat, sa nu numeasca pe fata lucrurile cu cuvintele in care le gandea el, ajungand asfel la cea mai neautentica si umilitoare forma de gandire: constiinta apasatoare de a te minti pe tine insuti. (Giorgio STABILE)

Autor:
Galileo Galilei
Traducere:
Smaranda Bratu Elian, Gheorghe Stratan
Editura:
Humanitas
An aparitie:
2010
Limba:
Italiana/Romana
Cod:
9789735027858

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie