Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Istoria bisericeasca universala

Mai multe poze

Istoria bisericeasca universala
40,94 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

Istoria bisericeasca universala, de Pr. prof. dr. Ioan Ramureanu - carti teologie academica Libraria Bizantina

 

PREFATA

Istoria bisericeasca universala, disciplina fundamentala in studiul Teologiei, a cunoscut in teologia romaneasca o evolutie lenta dar sigura, culminind cu delimitarea ei fata de alte domenii de studiu si cercetare. Evolutia de care amintim s-a concretizat prin studiile si lucrarile pu­blicate in acest domeniu de-a lungul anilor, dar mai ales prin manualele dedicate acestei discipline.

Contributia cercetatorilor romani la promovarea studiilor de istorty bisericeasca universala este considerabila si ar merita un studiu critic la nivelul informatiei actuale. O prima observatie in acest sens se impune prin aceea ca, dincolo de orice explicatie sau justificare, complexitatea cercetarii nu si-a gasit proportional ecoul in elaborarea de manuale, a caror lipsa acuta in invatamintul romanesc, mai ales din anii de dicta­tura comunista, a trebuit sa fie completata cu improvizatii si surogate

Pentru invatamintul teologic superior    din Biserica Ortodoxa    Ro­mana, primul curs academic de Istorie bisericeasca a fost intocmit si sus­tinut in limba germana de catre vestitul    profesor    Eusebiu    Popovici (t 1922), la Facultatea de teologie ortodoxa din Cernauti. Cu putin timj. inainte de trecerea sa la cele vesnice, stralucitul dascal bucovinean pre­ciza in «precuvintarea autorului» la editia lucrarii sale, tradusa si publi cata in romaneste de fostul mitropolit primat Atanasie Mironescu (edi tia a H-a, Bucuresti, 1925—1928), ca aceasta lucrare «s-a nascut numa din cursurile ce le-am tinut cu studentii mei, si imprejurarile mi-au fos totdeauna astfel, ca n-am putut face mai mult. Asa, n-am putut insemn izvoarele singularilor paragrafi, ce este o scadere mare. Daca insa meto dul meu altminterea ar afla aprobare, un urmas al meu in studiul Isto riei bisericesti ar putea imbunatati cartea, adaugindu-i de la 1910 si u; period nou».

in aceste observatii autocritice, dascalul cernautean exprima inten tia intocmirii nu doar a unui simplu manual de compilatie, ci elaborarei unui tratat cu adevarat stiintific, prevazut cu «insemnarea izvoarelor sin gularilor paragrafi», lucru ramas pina astazi doar deziderat. Totusi «me todul» lui Eusebiu Popovici a aflat aprobare si astfel cursul de Istoria bi sericeasca universala, retusat si adaptat, se bazeaza si astazi pe struc tura conceputa de acest mare invatat.

Fata de manualul lui Eusebiu Popovici, evolutia Istoriei bisericest universale nu se manifesta atit in structurarea «metodului» cit mai aii in delimitarea istoriei bisericesti propriu-zise de alte domenii de cerce tare, cum ar fi Istoria dogmelor, Patrologia sau Istoria Bisericii Romant pe care profesorul bucovinean le cuprindea intr-o singura sinteza.

Demersul lui Eusebiu Popovici a fost continuat si completat abia 1956, cind un colectiv format din: Prof. Teodor M. Popescu (Bucuresti Pr. prof. Teodor Bodogae (Sibiu) si Prof. George Stanescu (Cluj), a pi blicat un nou manual de Istorie bisericeasca universala in doua volum «pentru uzul studentilor Institutelor teologice».

 

Bazat pe bibliografie in exclusivitate din perioada interbelica, sufe-i de usoare disonante intre «partile» intocmite de clte unul din cei autori dealtfel personalitati distincte si eminente ale teologiei ro-lesti —-,- reflectind in mod evident atitudinea din acel moment a Bi-cii noastre fata de celelalte Biserici si fata de Miscarea ecumenica, malul din 1956 s-a impus totusi ca o piatra de hotar in studiul Istoriei •ricesti universale.

Calitatile manualului de I.B.U. voi. II —, tiparit acum, se rega-in claritatea exprimarii, in informatia foarte bogata adusa pina, la '.ui anului 1988 si nu in ultimul rind, printr-o orientare ecumenica rie Bisericii noastre. La publicarea acestui manual, asteptat de atita , primul nostru gind se indreapta catre autorii lui, pe care ii orna­si prin aceasta publicare, pentru contributia lor decisiva la dezvol-'. cercetarii istorice bisericesti in Patriarhia Romana. Recomandam cu caldura acest manual tuturor celor ce doresc sa se liarizeze cu istoria Bisericii crestine in cel de-al doilea mileniu al entei sale si, prin aceasta, sa se intareasca in credinta cea adeva-Iar in mod special, recomandam aceasta carte tinerilor teologi or-;si romani, pentru ca, scapati de interdictiile si lipsurile cu care. s-au •untat inaintasii lor, sa-si ia drept deviza dictonul cu care Eusebiu viei isi incheia activitatea: «Feci quod potui, feciant meliora ites».

 

Pr. prof. dr. VIOREL IONITA

Descriere

Autor: Pr. prof. dr. Ioan Ramureanu

Traducere: --

Editura: Institutul Biblic

An aparitie: 2004

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 973-616-014-9

SUGESTII