Insemnari din subterana si alte microromane
de F.M. Dostoievski
(0 opinii)
Cod produs: CFAS1-7344

54,90 lei

Insemnari din subterana si alte microromane , de F.M. Dostoievski, volum aparut la editura Polirom Volumul reuneste cele mai importante scrieri dostoievschiene care nu au amploarea marilor s...
citeste mai mult

Cantitate:

Insemnari din subterana si alte microromane , de F.M. Dostoievski, volum aparut la editura Polirom

Volumul reuneste cele mai importante scrieri dostoievschiene care nu au amploarea marilor sale romane: cea mai cunoscuta dintre ele, Insemnari din subterana, considerata de Vasili Rozanov „prima piatra unghiulara din activitatea literara a lui Dostoievski”, expune idei care formeaza „intiia linie fundamentala a conceptiei despre lume a autorului”. Eroul romanului Jucatorul este un emigrant „extern”, care in Europa, nu scapa nicidecum de „rusicitatea” existenta in el.

Sotul etern relateaza tentativa de razbunare a unui las plamadit din acelasi aluat ca si Omul din subterana: un sot inselat incearca sa se razbune pe fostul amant al defunctei sale sotii. „A trai inseamna sa faci din tine insuti opera de arta” – spune personajul anonim din Nopti albe. Opera de arta poate fi si urata, ne previne Dostoievski. „Omul este o enigma. Ea trebuie dezlegata si, chiar daca ai consacra o viata intreaga spre a o dezlega, sa nu spui ca ai pierdut vremea fara rost. Eu ma ocup de aceasta enigma, deoarece vreau sa fiu om.

A studia viata si oamenii este principalul meu tel si unica mea preocupare.” (F.M. Dostoievski) „Sub fascinatia marilor romane ale lui Dostoievski, opera lui de tinerete este trecuta uneori pe lista lecturilor neobligatorii. Dar pentru orice cititor atent si responsabil este clar ca scrieri precum Nopti albe sau Satul Stepancikovo au valoare in sine, nu numai ca «trepte» spre Crima si pedeapsa sau Fratii Karamazov. Regasim in ele motive dostoievskiene constante, cum ar fi dragostea neimpartasita, dar patimasa, universul sufletului de copil chinuit, «ideologia» devoratoare a unor personaje.” (Emil Iordache)

Autor:
F.M. Dostoievski
Traducere:
Nicolae Gane, Emil Iordache
Editura:
Polirom
An aparitie:
2007
Limba:
Romana
Cod:
9789734606825

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie