Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Incercari de reabilitare a gandirii crestine medievale

Mai multe poze

Incercari de reabilitare a gandirii crestine medievale
12,53 RON
Sau

Disponibilitate: In stoc

Incercari de reabilitare a gandirii crestine medievale, de Parintele Ioan Lancranjan - carti teologie si spiritualitate Libraria Bizantina

 

Evul mediu a trecut mult timp in constiinta unor cercetatori ca o perioada in care reflexia filozofica a fost complet sterila. Incepand cu epoca renasterii si continuand cu cea moderna pana la jumatatea a doua a secolului al XIX-lea, aceasta parere, atat de defavorabila si, pana la un punct, atat de gresita a fost, am putea zice, la moda. Se pare ca cei mai multi dintre ganditorii acestui interval de timp isi faceau un titlu de glorie din a dispretui realizarile spirituale ale epocii medievale. Giordano Bruno, Fr. Bacon, Descartes, Kant, Condorcet, Aug. Comte, ca sa nu citam decat figuri reprezentative, au contribuit, in mare masura, la crearea acestei atmosfere atat de neprielnice evului mediu. Fata de cuvantului acestor maestri ai gandirii, incercarile temerare ale altor persoane, recrutate, mai ales, din cercurile ecleziastice, nu numai ca nu puteau schimba opinia generala de la o atare prejudecata, dar adeseori, din pricina argumentelor lor socotite, oarecum, pro domo, o agravau si mai mult.

 

Am asistat, astfel, la o continua ponegrire a evului mediu, fiind considerat, cand un „ev al intunericului”, cand o „epoca de barbarie”, cand o „noapte de o mie de ani”, cand o perioada de timp in care preocuparile primordiale erau indreptate spre „viata de dincolo” fara a tine seama de nevoile vietii pamantesti. Poate nicio alta epoca din istorie n-a fost atat de vast calomniata ca aceasta. Aceste epitete sunt prea exagerate, pentru a fi exacte. Caci, nu numai din punctul de vedere al interesului religios – care , dupa cum se stie, era pe primul plan al preocuparilor invatatilor din acest timp – ba chiar din punct de vedere onest si obiectiv stiintific, e inadmisibil sa faci istoria filozofiei, sarind de la Plotin,  la Fr. Bacon si Descartes, peste o perioada de aproape un mileniu si jumatate, ca si cum nimic nu s-ar fi cugetat in acest formidabil interval de timp.

 

Studiind problema reabilitarii filozofiei crestine-medievale, scopul nostru a fost sa punem in lumina sintetica lucrarile mai de seama care s-au savarsit, in ultima jumatate de veac, in jurul acestei gandiri; sa scoatem  in evidenta controversele ce s-au ivit in aceasta chestiune; sa subliniem aportul acelora ce s-au indeletnicit cu studierea epocii medievale si sa aratam particularismul acestei gandiri ca si punctul ei de legatura intre filozofia antica si cea moderna, sintetizand, astfel, straduintele de cateva decenii ale invatatilor, care s-au preocupat cu evul mediu, datorita carora s-a putut crea o noua atmosfera, pe cat de justa, pe atat de nesesara pentru intelegerea reala a culturii si filozofiei medievale. (Parintele Ioan Lancranjan)

Descriere

Autor: Parintele Ioan Lancranjan

Traducere: --

Editura: Anastasia

An aparitie: --

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 4110

SUGESTII