In castelul lui Barba-Albastra. Cateva insemnari pentru o redefinire a culturii
de George Steiner
(0 opinii)
Cod produs: C279

22,16 lei

In castelul lui Barba-Albastra. Cateva insemnari pentru o redefinire a culturii, de George Steiner - carti eseistica Libraria Bizantina„Multa vreme am crezut ca progresul moralei insoteste d...
citeste mai mult

Cantitate:

In castelul lui Barba-Albastra. Cateva insemnari pentru o redefinire a culturii, de George Steiner - carti eseistica Libraria Bizantina

„Multa vreme am crezut ca progresul moralei insoteste dezvoltarea culturii. Nazismul, arata George Steiner, a pulverizat aceasta iluzie. Buchenwald se afla la doar cativa kilometri de Weimar. Mult timp – cel putin din vremea Atenei – am crezut, de asemenea, ca investigatia intelectuala trebuia sa mearga mereu inainte si, potrivit frumoasei metafore a lui Steiner, sa ne faca sa deschidem, una dupa alta, portile castelului lui Barba-Albastra. Astazi, aceasta credinta in progres se clatina; poate ca dezvoltarea tehnica este o capcana, nu o eliberare; poate ca ultima poarta a castelului se deschide spre realitati contrare echilibrului nostru mental si slabelor noastre rezerve morale. Optimismul Luminilor ne este, asadar, interzis, iar cartea densa si lucida a lui George Steiner ne propune o redefinire tragica a culturii.“ (Alain FINKIELKRAUT)

„George Steiner ajunge la concluzia ca umanismul clasic e pe sfarsite. Dar ne consoleaza cu perspectiva ca traditia europeana are o caracteristica intelectuala irepresibila. Ea va continua chiar daca asta inseamna sa descoperim mai multe adevaruri care ucid. Cea de a saptea usa din castelul lui Barba-Albastra ne ofera, in falimentul sperantei, demnitatea indraznelii.“ (New York Times Book Review)

„Discutia domnului Steiner despre ruptura de trecutul literar traditional este edificatoare si atragator nedogmatica. El scrie ca un om care-si impartaseste ideile, iar notiunile lui originale, desi nu tocmai vesele, au efectul inviorator specific gandirii superioare.“ (New Yorker)

Autor:
George Steiner
Editura:
Humanitas
An aparitie:
2013
Limba:
Romana
Cod:
978-973-50-3968-4

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie