Gulagul. O istorie
de Anne Applebaum
(0 opinii)
Cod produs: CIU-2604

66,47 lei

Gulagul. O istorie , de Anne Applebaum, volum aparut la editura Humanitas Distins cu Premiul Pulitzer, 2004 In cei 60 de ani de existenta ai Gulagului - un complex de lagare de munca patrona...
citeste mai mult

Cantitate:

Gulagul. O istorie , de Anne Applebaum, volum aparut la editura Humanitas

Distins cu Premiul Pulitzer, 2004 In cei 60 de ani de existenta ai Gulagului - un complex de lagare de munca patronate, la modul propriu, de politia politica sovietica - 30 de milioane de oameni au trecut prin experienta de zek (detinut politic). Adesea, ca sa devii un zek , adica mana de lucru ieftina, trebuia sa fii doar inocent. Ca sa supravietuiesti, trebuia sa-ti pierzi orice farama de inocenta. Multi, foarte multi dintre cei care au populat Gulagul, nu s-au mai intors niciodata acasa, dar si cei care au avut sansa de a parasi absurdul arhipelag au purtat pana tarziu stigmatul moral, politic si civil de dusmani ai poporului.

Nici macar Soljenitin, care a descris in detaliu viata de lagar, nu a reusit intru totul sa-i convinga pe occidentali si chiar pe sovieticii „liberi“ de existenta aceastei absurde si diabolice trasaturi a culturii sovietice: munca fortata. Anne Applebaum actioneaza insa ca un anchetator constiincios si corect care se lupta nu doar cu dificultatile administrarii unei cantitati imense de probe, adeseori contradictorii si inexacte, ci si cu inapetenta paradoxala a victimelor pentru dreptate, cu tacerea criminala a fostilor calai si cu indiferenta societatii. De aceea cartea sa va fi imposibil de ignorat in orice istorie a secolului al XX-lea. „Anne Applebaum este nu numai o jurnalista de mare talent, dar si un istoric al fenomenului comunist in deplina sa complexitate, ca incarnare a unui demonism utopic, ori, altfel spus, a unei utopii demonice.

Superb documentata, scrisa cu compasiune si rigoare, cartea aceasta este comparabila cu lucrarile clasice din domeniu, inclusiv Arhipelagul Gulag al lui Soljenitin. Se constituie ea insasi intr-un monument pentru milioanele de victime ale totalitarismului comunist, pentru toti cei care au fost supusi unui experiment maniacal de distrugere a fiintei morale si a individului in genere. Recomand acest volum tuturor celor care vor sa inteleaga tragicele lectii ale unui veac mai sangeros decat oricare altul.“ (Vladimir TISMANEANU)

Autor:
Anne Applebaum
Traducere:
Vlad Octavian Palcu, Simona-Gabriela Varzan
Editura:
Humanitas
An aparitie:
2011
Limba:
Romana
Cod:
9789735031640

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie