Experienta vizionara in arta spaniola a Secolului de Aur
de Victor Ieronim Stoichita
(0 opinii)
Cod produs: WST-1675

43,34 lei

„Cartea de fata abordeaza, intr-o perspectiva interdisciplinara, la incrucisarea dintre istoria artei si istoria religiilor, marea problema a «reprezentarii nereprezentabilului». Confesiunil...
citeste mai mult

Cantitate:

„Cartea de fata abordeaza, intr-o perspectiva interdisciplinara, la incrucisarea dintre istoria artei si istoria religiilor, marea problema a «reprezentarii nereprezentabilului».

Confesiunile secrete ale marilor mistici spanioli, precum Sfanta Tereza din Ávila sau Sfantul Ioan al Crucii, sunt descifrate in contextul sensibilitatii artistice a epocii, asa cum mare parte din pictura spaniola a veacurilor al XVI-lea si al XVII-lea este abordata in lumina experientei misticilor.

Ca instrument de difuzare a unor experiente exceptionale (cele mai multe strict personale si chiar secrete), pictura ajunge la adevarata sa vocatie abia in momentul in care autoritatea ecleziastica reuseste sa recupereze, sa incorporeze si, intr-un fel, sa «imblanzeasca» frenezia mistica a secolului al XVI-lea. Imaginea pictata devine un instrument de comunicare, dar si de control al extazului.“ (Victor Ieronim STOICHITA)

Autor:
Victor Ieronim Stoichita
Traducere:
Ruxandra Demetrescu, Anca Oroveanu
Editura:
Humanitas
An aparitie:
2011
Limba:
Romana
Cod:
9789735022365

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie