Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Experienta Rugaciunii lui Iisus in spiritualitatea romaneasca

Mai multe poze

Experienta Rugaciunii lui Iisus in spiritualitatea romaneasca
11,56 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

Experienta Rugaciunii lui Iisus in spiritualitatea romaneasca, de Parintele Juvenalie - carti teologie si spiritualitate Libraria Bizatina

 

Spiritualitatea romaneasca este in mod prodund si specific isihasta. Rugaciunea inimii si sistemul doctrinar aferent au marcat-o profund, generand energii creatoare de prototipuri culturale si duhovnicesti in stare sa afirme, prin originalitate, atat cultura,  cat si spiritualitatea romaneasca, o cultura si o spiritualitate deschise innoirii si in mod realist ancorate in mediul si contextul european. De exemplu, in comparatie cu umanismul european, cultura romana a elaborat un model umanist isihast, perfect adaptat civilizatiei isihaste a neamului sau.

 

Chiar si in saracia conditionarilor istorico-politice, credinciosii romani au gasit caile potrivite pentru a exprima bogatia experientei lor de credinta. Uneori s-au exprimat in delicatetea poetica a baladei Miorita si a Legendei Manastirii Argesului, alteori in intimitatea schiturilor si a bisericilor de lemn, uneori in pictura exterioara a bisericilor lor, alteori in pictarea icoanelor pe sticla, totdeauna raportandu-se la integritatea si integralitatea Ortodoxiei ecumenice. Dincolo de expresiile mai mult sau mai putin folcloristice, geniul Ortodoxiei romanesti s-a exprimat adesea prin faimoase personalitati teologice, de la episcopul Teotim de la Tomis la Sfantul Nicodim de la Tismana si Sfantul Paisie Velicicovski, de la „calugarii sciti” si sfantul Ioan Casian la parintele Dumitru Staniloae. Poporul roman a dat crestinatatii universale nu doar cronologia erei crestine (datorata lui Dionisie Exigul – cel Smerit) si experienta cenobitica a monahismului vasilian (datorata Sfantului Ioan Casian), ci mai ales un exemplu si un model de „traire in Hristos” intr-o „metamorfoza unificanta”, interiorizata, spirituala si prolifica. Este aceasta experienta in special – dar nu exclusiv monastica, a isihiei, centrata pe atat de simpla, dar profunda rugaciune a lui Iisus: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine (pacatosul)”. (Parintele Juvenalie)

 

Parintele Arsenie Boca, de la care am invatat-o eu (rugaciunea lui Iisus n.n.), o numea „rugaciunea cu care se mantuiesc calugarii”. Parintele Arsenie, insa, m-a invatat aceasta rugaciune in vremea cand eram mirean, cu unsprezece ani inainte de a fi calugar. De aici, incheierea ca „rugaciunea cu care se mantuiesc calugarii” nu este o rugaciune rezervata exclusiv calugarilor, chiar daca calugarii sunt datori cu aceasta rugaciune si chiar daca ei trebuie sa se mantuiaca cu aceasta lucrare. La slujba de tundere in monahism i se spune candidatului ca „esti dator in toata vremea a avea in minte, in inima, in cuget si in gura ta, numele Domnului si a zice:Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul. ” (Parintele Teofil Paraian)

Descriere

Autor: Parintele Juvenalie

Traducere: --

Editura: Anastasia

An aparitie: --

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 873

SUGESTII