Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Everghetinosul, Vol. IV

Mai multe poze

Everghetinosul, Vol. IV
17,34 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

Everghetinosul, Vol. IV, editura Egumenita - carti duhovnicesti Libraria Bizantina

 

Cu ajutorul  lui Dumnezeu, cu ostenelile si rugaciunea Cuviosilor Parinti Paisieni, in a caror obste s-a talmacit pentru prima data aceasta carte, dupa care s-a realizat prezenta editie, dam cititorilor aici si ultimul volum al Everghetinosului.

O antologie care a incercat sa cuprinda in chip tematic cuvintele marilor Parinti din primul mileniu crestini nu poate fi cuprinsa prea lesne cu mintea de cititorii de azi. Totusi, chiar si o lectura partiala va putea consta o oarecare unitate duhovniceasca nemaiintalnita in nicio alta antologie de texte ascetice sau oarece scriere despre viata duhovniceasca, o unitate care se cere neincetat adancita sau cercetata.

Parcurgerea celor 4 volume se aseamana cu traversarea unei mari; ajungerea la liman aduce multa bucurie, insa niciodata deplina, caci marea nu a fost cunoscuta in intregime. Cele 200 de pricini sunt tot atatea trepte de viata duhovniceasca ce pot oferi un drum sau altul prin aceasta mare. Ele nu sunt, ca in Filocalie, viziuni mai mult sau mai putin personale propuse de un Parinte sau altul, aranjate dupa o ordine aleatorie, ci sunt trepte propuse de marii Parinti din vechime, din pustie sau din cetati, adunate aici de Pavel Monahul intr-o unime duhovniceasca cu totul deosebita. Spre pilda, trecand printr-un grup de pricini ce trateaza Euharistia, preotia, lupta cu dracii si altele, cititorul are astfel ocazia sa cunoasca puncte de vedere a mai multor Sfinti sau pilde din viata lor asupra acestora.

Unele teme sunt tratate din diferite unghiuri printr-un grup de doua sau mai multe pricini (ex. preotia, rugaciunea etc.) scotandu-se in evidenta mai multe aspecte ale ei, altele doar printr-o pricina (ex. dragostea, constiinta etc.), prin aceasta avand o dovada in plus ca autorul nu a vrut sa trateze simplist sau superficial temele, ci sa le exploreze sau sa le expuna in toate aspectele lor.

Descriere

Autor: --

Traducere: Stefan Voronca

Editura: Egumenita

An aparitie: 2009

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 6422636001598

SUGESTII