Evanghelia pe scurt, Lev Tolstoi
de Lev Tolstoi
(0 opinii)
Cod produs: CTD-2201

Pret: 35,00 lei

LEV TOLSTOI |EVANGHELIA PE SCURT HUMANITAS, 2017 Traducere si prefata de Wilhelm TAUWINKL Extras(I) din prezentarea editorului – pagina trei In 1880, Lev Nikolaevici Tolstoi incepe sa critic...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)

LEV TOLSTOI |EVANGHELIA PE SCURT HUMANITAS, 2017 Traducere si prefata de Wilhelm TAUWINKL

Extras(I) din prezentarea editorului – pagina trei In 1880, Lev Nikolaevici Tolstoi incepe sa critice in scrierile sale Biserica Ortodoxa, acuzand-o ca e preocupata numai de ritualuri si dogme, fara sa-i pese de invatatura originara a lui Isus. Desi cenzura impiedica publicarea cartilor in care isi exprima aceste idei, pozitia lui Tolstoi e binecunoscuta, ceea ce face ca in 1901 Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse sa-l excomunice. In scrisoarea de raspuns la decizia Sinodului, Tolstoi spune: “Am inceput prin a iubi credinta mea ortodoxa mai mult decat linistea mea, apoi am iubit crestinismul mai mult decat biserica mea, acum insa iubesc adevarul mai mult decat orice pe lume. Si chiar si acum pentru mine adevarul se suprapune cu crestinismul, asa cum il inteleg eu”. Tolstoi moare in 1910, dupa ce refuzase ferm sa se intoarca in sanul Bisericii. E inmormantat fara fast intr-o padure langa Iasnaia Poliana.

Extras (II) din Prefata Evanghelia pe scurteste, asa cum remarca autorul insusi in primele randuri ale Cuvantului inainte, “un extras dintr-o lucrare mai mare, care exista in manuscris, dar a carei publicare nu este ingaduita in Rusia” [...] In 2001, stra-stranepotul lui, Vladimir Tolstoi, a cerut reanalizarea “excomunicarii” lui Lev Tolstoi, care avusese loc cu o suta de ani in urma. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Moscovei a raspuns atunci ca ideile sunt si azi “la fel de eretice ca si in timpul vietii sale [...]. Cei care-l citesc trebuie sa fie tari in credinta, fiindca pe cei care nu sunt aceste “invataturi” i-ar putea ispiti [...]. Nimeni nu va sterge motivele anticrestine” din lucrarile lui Tolstoi, iar autorul “nu le mai poate corecta acum”. [...] Intr-adevar, convingerile lui Tolstoi enumerate in hotararea Sfantului Sinod nu corespund invataturii Bisericii Ortodoxe (de altfel, nici a celei catolice si, macar in parte, nici a celor protestante). De aceea, Evanghelia pe scurt reprezinta interpretarea foarte personala a lui Tolstoi a invataturii lui Isus Hristos.

citeste mai mult
Autor:
Lev Tolstoi
Traducere:
Wilhelm Tauwinkl
Editura:
Humanitas
An aparitie:
2017
Coperta:
Brosata
Dimensiuni:
13 x 20 cm
Nr. pagini:
196
Limba:
Romana
Cod:
978-973-50-5761-9

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie