Dostoievski vazut de contemporanii sai
(0 opinii)
Cod produs: C814

43,34 lei

Dostoievski vazut de contemporanii sai, volum aparut la editura Ratio et Revelatio - carti memorii Libraria BizantinaCu exceptia ultimelor capitole, eroul acestor evocari nu este „geniul” sa...
citeste mai mult

Cantitate:

Dostoievski vazut de contemporanii sai, volum aparut la editura Ratio et Revelatio - carti memorii Libraria Bizantina

Cu exceptia ultimelor capitole, eroul acestor evocari nu este „geniul” sau „titanul” incununat cu aura nemuritoarelor sale creatii, ci un om „aproape” ca toti oamenii sau deosebindu-se de ei doar in dimensiunea simplitatii, a tenacitatii si a curajului cu care suporta loviturile soartei, mereu consecvent cu propria viziune despre valoarea suferintei acceptate ‒ aceasta „luare asupra sa a tuturor pacatelor lumii” (Viaceslav Ivanov), constituind secretul vesnicei reinnoiri si incomparabilei tarii interioare proprii sufletului dostoievskian. Cititorul il urmareste astfel pe viitorul autor al Idiotului si al Fratilor Karamazov, evoluind oarecum static in fiecare etapa a formarii sale, pentru a aparea apoi complet metamorfozat in etapa urmatoare, si tot asa pina la transfigurarea finala.

Nu in ultimul rind, materialele diversilor memorialisti reuniti aici ofera cititorilor nostri un tablou surprinzator, prin consistenta si obiectivitate, al societatii ruse din deceniile patru-opt ale secolului al XIX-lea, decenii reprezentind, dupa cum se stie, perioada de maxima inflorire a unei literaturi prin care Rusia insasi avea sa exercite asupra Occidentului o fascinatie ramasa fara egal. (Mihnea Moroianu)

Sursa: www.ratioetrevelatio.com/ro/

Traducere:
Ciprian Nitisor si Mihnea Moroianu
Editura:
Ratio et Revelatio
An aparitie:
2014
Nr. pagini:
450
Limba:
Romana
Cod:
978-606-8680-05-7

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie