Despre feciorie. Apologia vietii monahale. Despre cresterea copiilor
de Sf. Ioan Gura de Aur
(0 opinii)
Cod produs: CTP-1874

17,01 lei

Despre feciorie. Apologia vietii monahale. Despre cresterea copiilor, de Sfantul Ioan Gura de Aur - carti Sfinti Parinti Libraria Bizantina Vai de voi, ereticilor! Sunteti mai nenorociti chi...
citeste mai mult

Cantitate:

Despre feciorie. Apologia vietii monahale. Despre cresterea copiilor, de Sfantul Ioan Gura de Aur - carti Sfinti Parinti Libraria Bizantina

Vai de voi, ereticilor! Sunteti mai nenorociti chiar decat paganii! Pe pagani ii asteapta negresit dincolo chinurile iadului; dar cel putin au aici, pe pamant, o oarecare placere: ca se casatoresc, ca se bucura de averile lor si de toata tihna si desfatarea date de viata aceasta pamanteasca. Voi insa va chinuiti si suferiti si aici, si dincolo; aici, pe pamant, cu voia voastra, dincolo, pe lumea cealalta, fara voia voastra. Paganii nu vor primi nici rasplata, nici pedeapsa pentru post si feciorie; voi insa, pentru faptele de pe urma carora asteptati nenumarate laude, tocmai pentru acelea veti primi cea mai cumplita pedeapsa si, printre altele, veti auzi:

“Duceti-va de la Mine in focul cel vesnic, pregatit diavolului si ingerilor lui”(20) ca ati postit si ati trait in feciorie!”. Postul si fecioria, in ele insele, nu sunt nici bune, nici rele; ajung bune sau rele prin vointa celor care le practica, prin gandul pus la temelia postului sau a fecioriei. Astfel de virtuti, savarsite de pagani, sunt fara rod.

Paganii nici n-au rasplata daca le savarsesc, deoarece nu postesc si nici nu traiesc in feciorie de frica de Dumnezeu. Voi insa, care luptati impotriva lui Dumnezeu, care huliti creaturile lui Dumnezeu, spunand ca sunt rele, voi nu numai ca nu sunteti rasplatiti pentru postul si fecioria voastra, dar mai sunteti inca si pedepsiti. Din pricina invataturilor voastre gresite, sunteti randuiti in acelasi loc cu paganii, pentru ca, la fel ca ei, ati lepadat pe adevaratul Dumnezeu si ati introdus politeismul, credinta in mai multi dumnezei. Din pricina vietuirii voastre insa, starea va e mai rea decat a paganilor; paguba paganilor se margineste la aceea ca nu primesc nici un bine pentru postul si fecioria lor; paguba voastra insa este mai grozava, ca sunteti si pedepsiti pentru postul si fecioria voastra.

Paganii pot sa se bucure de toate desfatarile vietii de pe pamant; voi insa v-ati lipsit si de desfatarile de pe pamant, si de cele din viata cealalta. 20. Matei 25, 41. Poate fi, oare, o pedeapsa mai cumplita decat aceea de a fi pedepsit, in loc sa fii rasplatit, pentru osteneli si sudori? Desfranatul, lacomul, cel care se desfateaza cu bunurile altora, cel care rapeste averea semenului sau au oarecare mangaiere de pe urma faptelor lor; mica, e drept, dar o au; negresit, vor fi pedepsiti pe lumea cealalta, dar cel putin cat au trait pe pamant s-au bucurat de toate.

Dar nu se poate spune cat de mare va fi durerea omului care, impotriva tuturor asteptarilor, se vede chinuit, omul care a trait pe pamant in saracie, ca sa fie bogat pe lumea cealalta, omul care a indurat pe pamant toate nevointele fecioriei, ca sa dantuiasca pe lumea cealalta cu ingerii; nu se poate spune deci cat de mare va fi durerea acestuia cand se va vedea deodata si pe neasteptate pedepsit din pricina faptelor pentru care nadajduia sa se bucure de nenumarate bunatati. Socotesc ca va fi chinuit atat de constiinta lui, cat si de foc, cand va vedea ca cei care au indurat aceleasi nevointe ca si el traiesc impreuna cu Hristos, iar el este pedepsit cumplit pentru aceleasi fapte pentru care ceilalti se desfateaza cu bunatati nespuse, cand va vedea ca el, care a trait ca un sfant, este chinuit mai mult decat desfranatii si stricatii. 5. Castitatea ereticilor e mai rea decat desfranarea altora. Desfranarea altora nedreptateste si face rau numai oamenilor; castitatea ereticilor insa se ia la lupta cu Dumnezeu, insulta covarsitoarea Lui intelepciune. Astfel de curse intinde diavolul slujitorilor lui! Nu e ideea mea ca fecioria ereticilor este curat o nascocire a vicleniei diavolului. Ideea asta nu-i a mea, ci a lui Dumnezeu, Care cunoaste toate gandurile diavolului.

Ce spune El? lata ce spune: “Duhul graieste lamurit ca in vremurile cele de apoi vor cadea unii de la credinta, luand aminte la duhurile cele inselatoare si la invataturile demonilor, ale celor care intru faradelege graiesc minciuni mincinosi si fatarnici infierati in insusi cugetul lor, care opresc de la casatorie, indeparteaza de la mancarile pe care Dumnezeu le-a facut ca sa ne hranim cu ele”(21). 21. ITim. 4, 1-3. Mai poate fi fecioara aceea care a cazut din credinta, aceea care ia aminte la duhurile cele inselatoare, aceea care asculta de draci, aceea care cinsteste minciuna? Mai poate fi fecioara aceea a carei constiinta ii este infierata?

O fecioara nu trebuie sa fie curata numai la trup, ci si la suflet, daca vrea sa primeasca pe Mirele cel Sfant. Mai poate fi curata la suflet aceea al carei suflet este insemnat cu fierul rosu? Daca trebuie indepartata din camara de nunta a Mirelui toata grija cea lumeasca, deoarece nu-i cu putinta sa fii cu infatisare cuviincioasa cand esti cuprins de grija cea lumeasca, te intreb, mai poate fi pastrata frumusetea fecioriei cand, inlauntrul sufletului, ganduri de necredinta se plimba in toata voia lor? 6. Ramane, intr-adevar, neatins trupul fecioarei eretice, dar ce folos, daca i se strica ce are mai bun in ea, daca i se strica sufletul, gandurile sufletului!

Ce folos ca raman in picioare zidurile curtii bisericii, dar este daramata biserica! Ce folos ca este curata sala tronului imparatesc, dar este pangarit tronul! Dar, mai bine spus, cand sufletul este pangarit, nici trupul nu poate ramane curat. Si pe buna dreptate, caci hula si cuvintele rele se nasc in suflet, dar nu raman inlauntrul lui; fiind rostite, pangaresc si limba, si urechile care le aud. Sunt ca otravurile care intra in stomac: rod stomacul mai cumplit decat un vierme, si o data cu stomacul distrug tot trupul. Fecioria consta in a avea sfant si trupul, si sufletul. Mai poate fi numita fecioara, fecioara ereticilor, o data ce este pangarita si spurcata si la suflet, si la trup? Mi s-ar putea spune: - Fata fecioarelor ereticilor este palida,  mainile si picioarele uscate, imbracamintea aspra si de proasta calitate, privirea ochilor potolita. - Ei si? Ce folos, cand privirea launtrica este obraznica si indrazneata?

Poate fi ceva mai obraznic si mai indraznet decat privirea aceea launtrica a sufletului, care convinge si privirea ochilor trupului sa socoteasca rele fapturile lui Dumnezeu? “Toata slava fiicei imparatului vine dinlauntru”, spune David(22). 22. Ps. 44, 15.

Sursa: http://www.ioanguradeaur.ro/542/despre-feciorie/

Autor:
Sf. Ioan Gura de Aur
Editura:
Institutul Biblic
An aparitie:
2007
Limba:
Romana
Cod:
978-973-616-101-8

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie