De la etica si fiintialitate. Spiritualitatea Sfintilor Parinti
de Arhim. Teofan Mada
(0 opinii)
Cod produs: C1380

32,75 lei

De la etica si fiintialitate. Spiritualitatea Sfintilor Parinti, de Arhim. Teofan Mada - carti teologie academica Libraria BizantinaSensul ontologic pe care-l are spiritualitatea ortodoxa a ...
citeste mai mult

Cantitate:

De la etica si fiintialitate. Spiritualitatea Sfintilor Parinti, de Arhim. Teofan Mada - carti teologie academica Libraria Bizantina

Sensul ontologic pe care-l are spiritualitatea ortodoxa a ferit-o de pericolul unei deontologii exterioare si de eticism. Ceea ce vindeca „urateniile pacatului” nu e viata morala a omului, eticismul exterior, ci unirea, comuniunea cu Dumnezeu, impartasirea cu harul necreat. Aceasta comuniune nu este altceva decat fiintialitatea omului care creeaza un nou mod de viata, un etos divino-uman. 

Etosul ortodox este unul divino-uman, un etos al indumnezeirii. Astfel, sfintirea este o trecere de la etica, in sensul relativ al intelegerii, la fiintialitate, la unirea cu Dumnezeu. Continutul ontologiei ortodoxe este indumnezeirea, si nu o simpla crestere morala. Viata in Hristos, continut al ontologiei pauline, Parintii Bisericii au numit-o indumnezeire, pentru a arata scopul si continutul real al vietii in Hristos. Prin urmare, continutul unei etici adevarate este indumnezeirea. 

Viata crestina se traieste la nivel duhovnicesc si ontologic care este harismatic si divino-uman, dupa modelul lui Iisus Hristos, Dumnezeu-omul. Cu Hristos se introduce o noua realitate, adica o noua fiintialitate a creatiei, o creatie noua in Hristos. Desavarsirea nu este etica, ci ontologica. Hristos nu este un prototip moral, ci Unul dumnezeiesc si mantuitor. Virtutile evanghelice nu sunt un fenomen psihologic si eticist, ci o realitate ontologica si spirituala. Fiecare virtute evanghelica este dupa arhetipul Hristos: desavarsit dumnezeiasca si desavarsit omeneasca, este darul Sfantului Duh si fructul participarii la harul Acestuia. Virtutile sunt autoportretul lui Iisus, Cel care este de fapt fiinta virtuaii. 

Autor:
Arhim. Teofan Mada
Editura:
Pro Unviersitaria
An aparitie:
2013
Limba:
Romana
Cod:
978-606-647-605-8

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie