Darul
de Vladimir Nabokov
(0 opinii)
Cod produs: CFAS1-7312

43,34 lei

Darul, de Vladimir Nabokov, volum aparut la editura Polirom O carte extrem de controversata inca de la aparitie si ultima scrisa de Nabokov in limba materna, Darul (1938) este o oda adusa li...
citeste mai mult

Cantitate:

Darul, de Vladimir Nabokov, volum aparut la editura Polirom

O carte extrem de controversata inca de la aparitie si ultima scrisa de Nabokov in limba materna, Darul (1938) este o oda adusa literaturii ruse, evocind operele lui Puskin, Gogol, Blok, Nekrasov si ale multor altora, de-a lungul unei naratiuni in al carei miez se ascunde si o poveste de dragoste: povestea contelui Feodor Godunov-Cerdintev, un tinar poet emigrant, care locuieste la Berlin si viseaza sa scrie cindva o carte extraordinara intitulata Darul .

Acesta incepe prin a publica un volum de poezii si stringe material pentru o fermecatoare carte ce ar fi urmat sa descrie calatoriile tatalui sau – un lepidopterist pasionat care dispare misterios in perioada revolutiei ruse – in Asia Centrala. Indragostindu-se de Zina Mertz, care il indeamna: „Scrie ceva urias, sa le tai tuturor rasuflarea” , pune in cele din urma pe hirtie o biografie a lui Nikolai Cernisevski, o indrazneata carte construita circular, inchisa cu agrafa unui sonet. „Prin ambiguitatile, poezia, jocurile de cuvinte si originalitatea lui structurala, Darul este o harta pentru restul operei lui Nabokov.

Titlul romanului este si numele unui volum despre un tinar scriitor emigrant, si al cartii pe care acesta vrea s-o scrie, dar si o metafora a literaturii ruse, cel mai mare dintre darurile facute de Rusia lumii.” ( Boston Review ) „Era darul lui Nabokov sa aduca raiul oriunde se oprea.” (John Updike)

Autor:
Vladimir Nabokov
Traducere:
Veronica D. Niculescu
Editura:
Polirom
An aparitie:
2013
Limba:
Romana
Cod:
6504

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie