Cupa de clestar
de Yasushi Inoue
(0 opinii)
Cod produs: CFAS1-7324

24,09 lei

Cupa de clestar, de Yasushi Inoue, volum aparut la editura Humanitas Un univers guvernat de traditii stravechi, unde fiecare gest are o semnificatie aparte si orice marunta intamplare dezval...
citeste mai mult

Cantitate:

Cupa de clestar, de Yasushi Inoue, volum aparut la editura Humanitas

Un univers guvernat de traditii stravechi, unde fiecare gest are o semnificatie aparte si orice marunta intamplare dezvaluie ramificatii nebanuite, se desprinde din cele opt nuvele cuprinse in volumul de fata, cu frumusetea si rafinamentul stampelor japoneze. Yasushi Inoue, unul dintre cei mai importanti scriitori japonezi ai secolului XX, a primit, in 1950, Premiul Akutagawa pentru nuvela Lupta de tauri. Cele opt proze cuprinse in acest volum ofera, prin varietatea lor, o imagine reprezentativa a universului acestui mare scriitor. Tratand de la evenimente din alte epoci istorice pana la intamplari contemporane, textele au fost anume alese numai dintre cele care au ca scena spatiul japonez, nu si continentul asiatic. Fiecare dintre ele reprezinta o remarcabila introspectie psihologica, plasata in medii sociale foarte diverse.

Nefericita poveste de dragoste a unui imparat din secolul al VI-lea, simbolizata de o pereche de vase de sticla, peste care se suprapune o situatie contemporana (Cupa de clestar), neasteptata „tradare“ a unui daimyō din secolul al XVI-lea (Viziunea), mecanismul social-religios implacabil in care este prins un calugar cam in aceeasi perioada (Traversarea spre Fudaraku), vechea legenda a abandonarii batranilor pe munte servind ca suport pentru descrierea unor situatii actuale (Obasute), misteriosul parcurs initiatic al unui artist calator din epoca Edo pus in contrast cu decaderea unui personaj din zilele noastre (Drumul cu statii din nord), solitudinea deprimanta si incapacitatea de a comunica ale unui ziarist de talent in anii de dupa razboi (Lupta de tauri), obsesia pentru cercetarea stiintifica a unui profesor universitar care duce la dezintegrarea familiei sale (Rododendronii din Hira) sau singuratatea coplesitoare si aspiratiile care depasesc cu mult propriile posibilitati ale unui pictor ratat din perioada interbelica (Viata unui falsificator), dincolo de tehnicile narative moderne, sunt redate cu viata, culoare si un ritm cuceritor.

Autor:
Yasushi Inoue
Editura:
Humanitas
An aparitie:
2010
Limba:
Romana
Cod:
9789736894008

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie