• Cele patru patimi si remediile lor, Dr. Nicolae C. Paulescu
    Cele patru patimi si remediile lor, Dr. Nicolae C. Paulescu

    Cele patru patimi si remediile lor, Dr. Nicolae C. Paulescu ...

Cod produs: CTD-2249

Cele patru patimi si remediile lor, Dr. Nicolae C. Paulescu

Autor: Dr. Nicolae C. Paulescu

DR. NICOLAE C. PAULESCU| CELE PATRU PATIMI SI REMEDIILE LOR EDITURA VICOVIA, 2014 (Lucrarea de fata reproduce editia aparuta in 1921 la “Cartea Romaneasca” S.A., Atelierele Sfetea, Bucuresti...

Pret: 20,00 lei

Cantitate:

DR. NICOLAE C. PAULESCU| CELE PATRU PATIMI SI REMEDIILE LOR EDITURA VICOVIA, 2014

(Lucrarea de fata reproduce editia aparuta in 1921 la “Cartea Romaneasca” S.A., Atelierele Sfetea, Bucuresti) Extras din capitolul Urmarile patimei hotiei – Criza sociala(p.41)

Patima hotiei, care a intrat in tara romaneasca, cu grecii si mai ales cu evreii, a sfrasit prin a-i molipsi si pe romani. Ea a luat o dezvoltare ingrozitoare in timpul razboiului mondial, care a fost o explozie uriasa a tuturor viciilor, si mai cu sema al hotiei si al trufiei. Boala a devenit repede generala si s-a intins de sus pana jos. Zilelel trecute un ministru acuzat de hotie a fost obligat sa ingane o dezvinovatire searbada si putin convingatoare in fata Parlamentului.

Un alt fost ministru e aratat cu degetul, deoarece se sopteste ca si-a facut, prin concesii, o avere de sute de milioane. De asemenea, in comisiile de aprovizionare, gasiti multe specimene de lacomie monstruoasa, despre care se zvoneste ca au facut averi de milioane. Prin ministere, misuna samsarii mai abitir ca prin balciuri, si nu poti obtine un neinsemnat permis fara sa dai de zece ori mita celor zece functionari cupizi, prin mainile carora trece autorizatia. La politie, mituirea e in toiul ei si face ca jefuitorii sa ramana nepedepsiti. La Caile Ferate e si mai si. Nu poti misca din loc un vagon fara sa ungi o sumedenie de osii, de la seful de statie pana la cel din urma acar. De altfel, aici furturile prin efractie se fac pe o scara intinsa si se tin lant. Mii de vagoane sunt desfundate si jefuite chiar de functionarii statului, pusi sa le pazeasca. Si lucrurile se petrec aidoma in toate celelalte administratii. Cand e vorba de armata, te apuca tristetea.

Ofiterii superiori si inferiori sunt tarati in fata tribunalelor militare pentru hotii, si plaga e atat de mare, ca nu mai poti vedea un gradat de intendenta fara sa simti nevoia instinctiva de a-ti pazi buzunarele. Daca patrundem in randurile poporului, intalnim o adevarata jale. Indivizii se fura fatis unii pe altii. Formula infernala homo homini lupus e pusa pe de-a-ntregul in aplicare. Negustorii ii intrec in indrazneala pe cei mai fiorosi banditi. In piata, ca in Lipscani, esti ca in Codrul Vlasiei. Toti, din toate partile, cauta sa te jefuiasca. [...] Nu mai vorbesc de hotelieri si de birtasi, care isi dezbraca pur si simplu clientii, nici de carutasi si mai ales de birjari care au neobraznicia sa ceara sute de lei pentru o cursa in oras!

Autor:
Dr. Nicolae C. Paulescu
Editura:
Vicovia
An aparitie:
2014
Limba:
Romana
Cod:
978-973-1902-73-9

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating: min           max
Continua