Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

CD George Enescu Rapsodii

Mai multe poze

CD George Enescu Rapsodii
28,07 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

CD George Enescu Rapsodii, Soft Records - cd-uri muzica clasica Libraria Bizantina

 

Rapsodia nr. 1 op. 11 in La major a fost numita „apoteoza dansului” si este una dintre cele mai cantate piese romanesti, detinand si recordul in domeniul discografiei. Probabil ca a cucerit mai usor adeziunea publicului datorita extraordinarei gradatii la nivelul ritmului, al orchestratiei, al intensitatii si al tempo-ului, care pleaca de la calmul suprem si ajunge la dezlantuirea unei cascade, magistral „sparta” inainte de reluarea ultimului dans, aparent tragandu-si suflul dar rapid crescut in Coda. Este si cea mai apropiata de caracterul rapsodic, avand mai multe teme, in general trecute in revista fara o insistenta speciala, in spiritul rapsodiilor lisztiene.

Rapsodia nr. 2 op. 11 in Re major – un edificiu sonor nascut din doina si balada -, avand acelasi aer de noutate, de prospetime, ba chiar un plus de profunzime si de maiestrie in constructie. Cea de a doua rapsodie a facut cariera si pe calea undelor, fiind emblema sonora a postului de radio Europa libera. Multe dintre lucrarile lui Enescu au avut influente ale muzicii populare, cele mai cunoscute compozitii fiind Rapsodiile Romane. Ansambluri simfonice din intreaga lume si dirijori de mare prestigiu au interpretat si interpreteaza ambele rapsodii, acestea fiind cele doua piese care au garantat oricand si oriunde (si o fac in continuare) succesul compozitorului, chiarSoft Records daca, inciudat de atasamentul publicului fata de o muzica mai facila, autorul se cam saturase de aceste „pacate ale tineretii”, asteptand prea mult sa-i fie recunoscuta si valoarea lucrarilor care il reprezinta cu adevarat. Succesul rapsodiilor i-a facut pe criticii romani sa vada in ele drumul de succes al noii muzici nationale, Grigore Ventura afirmand cu convingere, dupa audierea lor: „Avem in fine un insemnat compozitor roman, care va impodobi motivele noastre populare cu o forma orchestrala si se va folosi de folclorul nostru muzical, pentru a cladi frumosul edificiu al muzicei noastre nationale”.

Simfonia nr. 1 op. 13 in Mi bemol major – “Influente si paralele abunda aici: prima simfonie a lui Elgar apare trei ani mai tarziu, desi nu ti-ai da seama. Alte consideratii implica rezilienta, melancolie si romantism navalnic (ne duce cu gandul la Wagner, Scriabin, un Schoenberg timpuriu, umbre tarzii din Chausson, Debussy sau poate chiar Mahler), melodii incantatoare si orchestratii pline de culoare.” – Evan Dickerson (George ENESCU: A Fiftieth Anniversary Commemoration Through Recordings).

Interpreteaza: Orchestra Simfonica din Bucuresti
Dirijor: George Georgescu
Inregistrare din 1942.

Sursa: http://www.softrecords.ro/index.php/album/rapsodii/

Descriere

Autor: --

Traducere: --

Editura: --

An aparitie: 2012

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 4075303500423

SUGESTII