Canzoniere/Cantonierul
de Francesco Petrarca
(0 opinii)
Cod produs: CFAS1-7352

43,34 lei

Odata cu Petrarca, in poezia occidentala se naste subiectivitatea. Iata la ce a dus revolutia sa copernicana: la analizarea profunzimilor psihicului, a angoaselor sufletesti, a dubiilor lega...
citeste mai mult

Cantitate:

Odata cu Petrarca, in poezia occidentala se naste subiectivitatea. Iata la ce a dus revolutia sa copernicana: la analizarea profunzimilor psihicului, a angoaselor sufletesti, a dubiilor legate de viata prezenta si viitoare. Petrarca nu avea la dispozitie categoriile analizei psihologice; el folosea categoriile filozofiei morale.

Faptul de a fi internalizat vinovatia, de a fi facut, in mod crestin, din dorinta erotica un pacat a fost pasul necesar pentru ca poezia sa poata parasi teritoriul aparentelor si al comportamentelor codificate si sa poata sapa in regatul obscur al subiectivitatii. Am putea spune ca o traire religioasa nelinistita si, in anumite momente, sfasietoare sta la originea laicismului lui Petrarca. In felul sau, si el era un realist. Si pentru el, ca si pentru Dante, literatura era un instrument de cunoastere.

Autor:
Francesco Petrarca
Traducere:
Eta Boeriu
Editura:
Humanitas
An aparitie:
2011
Limba:
Italiana/Romana
Cod:
9789735033804

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie