Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Calea de la Protestantism la Ortodoxie

Mai multe poze

Calea de la Protestantism la Ortodoxie
15,41 RON

Disponibilitate: Nu este in stoc

Calea de la Protestantism la Ortodoxie, autor Clark Carlton - carti teologie si spiritualitate Libraria Bizantina

 

 O mare parte din cele relatate de Dl. Carlton vor putea fi lesne de inteles de catre cei care, ca si mine, vin dintr-un mediu Protestant Evanghelic. Ca pastor de suflete si invatator am avut atat datoria cat si bucuria de a ajuta si indruma pe multi din cei care isi cautau calea si astfel am  regasit aici experienta lor. Mai mult chiar, pentru ca autorul mi-a marturisit ca cititorii sai ar putea fi interesati sa afle care a fost propriul meu pelerinaj spre Biserica, am hotarat sa prezint - pe cat imi amintesc - evenimentele care au dus la convertirea mea.

Aveam si eu, bine inradacinate in constiinta mea, multe idei preconcepute in ceea ce priveste natura vietii crestine. Am rupt-o cu inceputurile mele ca Baptist destul de timpuriu, acum vreo cincizeci si sapte de ani. Sora mea (Demetra) si cu mine am inceput sa ne simtim tot mai stingheri in Biserica noastra Baptista. Desi am fost incurajati sa citim Biblia, am simtit ca in atatea privinte ce faceam in Biserica nu se asemana defel cu ceea ce citeam in Noul Testament. Probabil ca a fost picnicul din Vinerea Mare sau vaga notiune legata de Inviere la care s-a facut referire in treacat doua zile mai tarziu, cert este ca am inceput sa cautam 'Biserica Noului Testament'. Am dat intamplator peste o Enciclopedie a religiilor universale si acolo aveam sa aflam de existenta Bisericii Ortodoxe, care ni s-a parut ca satisface asteptarile noastre despre cum trebuie sa fie Biserica. La vremea aceea aveam doar paisprezece ani, iar sora mea cincisprezece, dar ne-am luat inima-n dinti si am vizitat Biserica Ortodoxa Greceasca Sfanta Treime, singura Biserica Ortodoxa din Dallas, Texas.

Prima noastra vizita la Sfanta Treime a avut loc intr-o Duminica a anului 1940 si, in ciuda diferentei radicale fata de tot ceea ce intalnisem pana atunci, nu am mai mers niciunde altundeva. Acea zi avea sa marcheze o cotitura definitiva in vietile noastre. Fara sa fim in stare sa exprimam in cuvinte ceea ce am simtit, un lucru a fost clar: am gasit ceea ce am cautat. De buna seama ca au existat cateva motive care ne-au ingreunat sederea acolo. Cei de la Sfanta Treime, majoritatea fiind emigranti, au fost uimiti sa vada niste straini in Biserica lor. Nu intalnisera pe nimeni care sa devina Ortodox - in afara de un barbat care urma sa se casatoreasca cu o grecoaica.

Pe de alta parte, desi nu stiam pe atunci limba greaca, am inteles unele lucruri, fiind profund impresionati de altele. De exemplu nu mai fusesem niciodata in mijlocul unei comunitati de oameni care se roaga. Ne-au impresionat profund modul de inchinare, familiaritatea enoriasilor cu slujba in sine, faptul ca stateau in picioare vreme de peste doua ore (desi unii au inceput sa propuna instalarea de banci), felul in care se raportau la icoane, la Evangheliar, felul in care aprindeau lumanari si respectul cu care il tratau pe preot. In numai cateva saptamani aveam sa ne simtim ca acasa. Oamenii ne tratau ca si cum am fi fost deja de-ai lor, iar preotul, desi nu cunostea bine engleza, ne acorda generos din timpul sau pentru a ne indruma in Credinta. Niciodata nu a comparat Credinta Ortodoxa cu alte credinte, ci s-a multumit sa ne vorbeasca simplu si bucuros despre Hristos si Trupul Sau tainic, Biserica.

 

Descriere

Autor: Clark Carlton

Traducere: --

Editura: Ecclesiast

An aparitie: 2010

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 978-606-92397-1-1

SUGESTII