Livrare gratuita la cumparaturi de peste 150 de lei

livrarile se fac oriunde in Romania

Bine ati venit!

Arhiereul Gherontie Nicolau al Constantei (1866-1948). Viata si Opera

Mai multe poze

Arhiereul Gherontie Nicolau al Constantei (1866-1948). Viata si Opera
59,72 RON
Sau

Disponibilitate: In stoc

Arhiereul Gherontie Nicolau al Constantei (1866-1948). Viata si Opera, de Pr. Antonel Marius Dumitru - carti muzica bisericeasca Libraria Bizantina

 

Documentul de fata este inedit atat prin numarul generos al scriiturilor muzicale, cat mai ales al datelor despre viata episcopului muzician, oferite de el insusi intr-o cronica de familie desfasurata pe parcursul a catorva zeci de pagini. 

Muzica bisericeasca nu poate fi excerptata din contextul cultului crestin primar, ca o disciplina de sine si tratata ca atare, deoarece ea s-a infiripat in sufletul crestinului deopotriva cu sentimentul religios plamadit de samanta Cuvantului Intrupat. Este cunoscut indeobste faptul ca in primele patru secole ale crestinismului muzica folosita in cadrul cultului era de facatura simpla, oligocordica, eminamente orala, notatia neumatica nedezvoltandu-se inca, dar cu radacini adanc infipte in muzica elina antica si in cea ebraica, fapt care l-a determinat pe savantul muzicolog George Breazul sa-i atribuie caracterul de neoprimitivitate: „Asadar, rolul pe care muzica il avusese in lumea antichitatii si clasicitatii greco-romane, ca si in cultul ebraic, nu era intru nimic mai prejos in crestinism. Daca insa, cu toata perfectiunea tehnica a semiografiei eline, ea nu a fost folosita pentru notarea muzicii crestine, faptul poate sa-si afle explicatie si in prezumtia ca o alta muzica, de alt caracter, alta structura si de alt spirit se ivise prin formarea cultului crestin, muzica ce, atat de simpla si elementara a aparut, incat n-a fost nevoie sa fie fixata in notatie muzicala - sau ca, atata libertate a fost lasat poporului, incat scrierea ar fi fost socotita ca fara folos, superflua...”

Descriere

Autor: Pr. Antonel Marius Dumitru

Traducere: --

Editura: Muzicala

An aparitie: 2013

Detalii

Coperta: --

Dimensiuni: --

Nr. pagini: --

Limba: Romana

Cod: 978-973-42-0774-9

SUGESTII