Apologetica ortodoxa, vol. I
de Coordonator Adrian Lemeni
(0 opinii)
Cod produs: C1395

Pret: 17,01 lei

Apologetica ortodoxa, vol. I, coordonator Adrian Lemeni - Editura Basilica„Dat fiind contextul particular al Apologeticii in cadrul invatamantului teologic universitar din anii comunismului,...
citeste mai mult

Cantitate:

-
+
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166 116 (L-V: 9:00-20:00, S: 10:00-18:00)

Apologetica ortodoxa, vol. I, coordonator Adrian Lemeni - Editura Basilica

„Dat fiind contextul particular al Apologeticii in cadrul invatamantului teologic universitar din anii comunismului, elaborarea unui manual care sa raspunda nevoilor actuale constituie deopotriva o probare academica, un demers reparatoriu la nivel teologic si cultural absolut necesar in spatiul romanesc, dar si o intreprindere presarata cu numeroase dificultati. Este cunoscut faptul ca regimul comunist a eliminat Apologetica din planurile de invatamant ale facultatilor de teologie, intrucat disciplina era considerata periculoasa pentru ideologia comunista. Regimul urmarea sa-si legitimeze ideologia printr-o ampla propaganda militant-atee care a apelat la numeroase rezultate ale stiintei. In cadrul acestui demers, experienta religioasa a fost considerata obscurantista, o realitate apartinand unei lumi retrograde si amagite de religie, cea din urma fiind considerata un adevarat opium al popoarelor.

In primul rand, in lucrarea de fata sunt abordate aspecte care contureaza o expresie structurata si concentrata a Adevarului de credința, avand ca repere marturisirile Sfintilor Apostoli, ale mucenicilor si aparatorilor dreptei credinte din primele veacuri ale Bisericii. In acelasi timp, manualul urmareste o perspectiva istorica, mentionand principalele etape din parcursul gandirii filosofice si stiintifice din spatiul european. In aceasta privinta, consideram ca aducerea in discutie a unor repere istorice este folositoare pentru intelegerea premiselor care au contribuit la debutul modernitatii, cu specificitatile ei importante ce privesc raportarea stiintelor si filosofiei la adevarul de credinta. In al treilea rand, manualul ofera o exemplificare sintetica și bogata privind preocuparea deopotriva critica si valorificatoare, pe care Sfintii Parinti din Rasaritul Crestin au avut-o pentru datele culturii si stiintelor din vremea lor, urmarind edificarea spirituala a omului si a vietii comunitare.

Consideram ca, prin toate acestea, prezentul manual de Apologetica ortodoxa reface o legatura fireasca, intrerupta de regimul comunist, intre viata si marturisirea de credinta pastrata in Traditie pe de o parte, si reflectia teologiei ortodoxe contemporane de partea cealalta. Se intalnesc, in felul acesta, vigoarea si inspiratia tratatelor apologetice ale sfintilor autori teologi si apologeti din primele veacuri, cu reflectia recenta a teologilor ortodocsi, cu toate consideratiile acestora din urma privind cultura, filosofia si stiintele lumii in intentia de a lumina spiritual toate realizarile omenesti, in efortul de a le pune in drumul devenirii spirituale.

Perspectiva generoasa a teologiei Parintelui Dumitru Staniloae constituie un temei pentru o dezvoltare echilibrata si nuantata a Apologeticii. Gandirea marelui teolog roman, in acelasi duh cu Sfintii Parinti ai Bisericii se concretizeaza intr-o teologie deopotriva marturisitoare si cuprinzatoare. Pe aceasta linie poate fi evitata atitudinea unilaterala de a structura o apologetica in spirit polemic si reductionist, tot asa cum poate fi depasit si riscul unui duh al relativismului si sincretismului, prezent adesea in multe abordari existente astazi, care incearca forme de cuprindere a stiintei si a spiritului omenesc. Teologia Parintelui Dumitru Staniloae propune dezvoltarea unei Apologetici marturisitoare, asumand deopotriva si exigentele logicii dialogului materializate in intalnirea dintre diferite traditii religioase, culturale si stiintifice.” 

citeste mai mult
Autor:
Coordonator Adrian Lemeni
Editura:
Basilica
An aparitie:
2013
Limba:
Romana
Cod:
6429

Scrie o opinie

Nota: HTML este citit ca text!

Rating:
Trimite opinie